Botime të reja

Linditë RAMUSHI DUSHKU:SHPIRTI I ÇILTËR I POETES DIJANA TOSKA

kopertina

Linditë RAMUSHI DUSHKU:

SHPIRTI I ÇILTËR I POETES DIJANA TOSKA

 “Nganjëherë krejt arkitektura e kujtimeve

Kështu fillon ky vëllim poetik, që të dërgon në një lexim me plot ëndje. Për mallin, për gjërat që njeriu i lë pas, derisa jeta ecë. Jeta ecë me çfarëdo hapi që të nisesh. Malli do të lundrojë gjithmonë me ne. Nëpër poezitë e këtij vëllimi poetik, vallëzohet, poezia është e gjallë, ajo jeton bashkë me ndjesinë e lexuesit. Poezia e Dijanës është sikur të dëgjosh muzikë, madje si ajo e Danubit blu. Të fton në vals duke e risjellë para syve gjithë atë kolor ndjenjash, historitë përmes fjalës që Dijana Toska e thurr me plotë jetë.

Gladiola Jorbus:Poezia femërore turke: nga periudha otomane deri në bashkëkohësi

Gladiola Jorbus

Poezia femërore turke: nga periudha otomane deri në bashkëkohësi

 

Por vetëm një grua që i përkiste një familjeje të pasur mund të bëhej poeteshë; ndërkohë ajo arsimohej  në shtëpi, ndaj nuk mund të shprehte veten në aspektin e feminizmit.

 

Mund të përmendim Mihri Hatun, e cila në poezinë e vet merret me çështjet e grave me vendosmëri. Ajo jetoi midis viteve 1460 dhe 1506 në Amasya, një vend i gjallë për shprehje artistike ku jetonin dhe fëmijët e Sulltanit.

 

      “ME SYTË E ËNDJES” TË LINDITË RAMUSHI DUSHKU

Lindite

Sokol Demaku

                 “ME SYTË E ËNDJES” TË LINDITË RAMUSHI DUSHKU

  -përmbledhje poetike në 96 faqe, botuar nga Shtëpia botuese Beqir Musliu Gjilan

Autorja edhe si e re është marrë me krijime letrare kryesisht me poezinë dhe si duket shpirti i saj krijues ka gjeturë vetën e tij në vargun  poetik dhe rrugën e vargnimit të vargut lirik sot. Por duhet thënë edhe ate se poezia është ajo gjini e cila  nuk njeh moshë, por se janë emocionet ato të cilat lindin te vet krijuesi për vargun poetik.

SIBORA HUDA, NË 10-VJETORIN E LINDJES,  PËRURON LIBRIN E 3-TË ME POEZi…

SIBORA HUDA, NË 10-VJETORIN E LINDJES,  PËRURON LIBRIN E 3-TË ME POEZi…

Nga: Prof.Murat Gecaj publicist e studiues

1.

Me atë buzëqeshje engjëllore dhe e veshur aq hijshëm, ajo kishte zënë derën e  hyrjes në sallë dhe ua jepte dorën e i falënderonte të gjithë, për ardhjen. Po kështu, veproi dhe me mua, që Siborën e takoja për herë të parë. Ndërsa vetëm kishim shkëmbyer mesazhe përmes Fb dhe ia dinim mirë njëri-tjetrit të dhënat jetësore, si dhe krijmtarinë e botimet. Sapo më pa, ajo m’u hodh në qafë e m’u drejtua: “Mirë se erdhe, xhaxhi Murat! Ja, kjo është mami dhe ai babi im…”.