poezi

Linditë RAMUSHI DUSHKU:Poezi

Linditë RAMUSHI DUSHKU

DO ÇELEM SI DITA

Dua të zbrazem sonte
si shishe vere me fund
a si kënatë uji që shterr kroin e s'mbushet
për të kthyer dhe barkun jasht së brendshmi
krejt ngjyrat e shpirtit 
t'i pikturoj syve tu
se ndryshe bëhem si nata
si fytyra e zezë e saj
pa yje e hanë.

Skënder Karaçica:Poezi

Skënder Karaçica

Vallet e Rexhep Çelikut

U nis me shqiponjat
Dhe vetë u bë shqiponjë 
E Atdheut
Sa hije i kish balli i djersitur
Kur hapte gjoksin 
Festë të madhe ka sot Shqipëria
Vallet e Rexhep Çelikut
Hijeshia e Kombit!

Udhëtimet nëpër botë
Të gjithë në këmbë
Nderim për Kombin Shqiptar
Gjerdani i Arit në Paris
Për Vallën e Shqipeve
Shekujt zbresin në skenë
Vallet e Rexhep Çelikut!

Fiza Hoxha:Poezi

Fiza Hoxha

E DIJA

E dija se do të vije

Ta lash hapur zemrën time

E dija se do te gjejë

Andaj erdha pak si shpejt

Je ai që fantazoja

Më shumë se më shumë

Je ai që desha të jeshë

Andaj më vërshove si lumë

Thonë se jetës nuk i dihet

Qenka e vertetë

Dashuria me shpejtësinë e dritës

Dhe aspak nuk të pyetë

Gjuha jonë

shkronja

Remzi Basha: Poezi

Gjuha jonë

Të mpleksur me thinja
Vitet vijnë së largu
E re mbeti gjuha
E i ri mbeti vargu.

Gjuha nëpër shkronja
Hodhi valle burri
Dhe sqepin shqiponjë
E gdhendi te guri.

Sa shumë dufe
Gjuha ka përcjellë
Përzihej me plumba
Futej në betejë.

E derdhte aq ëmbël
Në brazdat e shkrimit
Kohën e Skënderit
Vargjet e Naimit

Zjarrin e zemrës së dheut
Dhe armët i dhe trimit
Le mbi djep të foshnjës
Zërin e bilbilit.

Remzije Gashi:TE PRET DRENICA E KREJT KOSOVA! 

Shote Galica

Nderim: Në 90-vjetorin e vdekjes së Shote Galicës-“Heroinë e Popllit”

TE PRET DRENICA E KREJT KOSOVA! 

Nga: Remzije Gashi

“Çoju,''dada Shote'',në tirq galena,
trimëreshë e fortë,e bukur si zana!
Lidhe gërshetin e ngjeshe plisin,
veç sille shokën për rreth mjedisit!
Kam kapercye: me fushë,me male,
me kalë të bardhë,po dua që të marr...”.

Një zë u gjegj prej fundit të dheut:
“Kam 90 vjet në tokë t’ Skënderbeut…
Kush je, o trim,që paske ardhë?
Nipat e mi,më kan thirrë ''dadë''”.

E ju gjegj trimi, në maje të kalit:
“Jam prej prej oxhakut trim,të Jasharit;
kam amanetin e të parëve,