Dituria

  • Rrit madhësinë e fondit
  • Madhësia normale e fontit
  • Ul madhësinë e fontit
Home

Zabit Rexhepi: Një orë e vecantë mësimi

 

Një orë e veçantë mësimi       kl.  IIA

 

 

 

 

 ZABIT  REXHEPI  ZV/DREJTOR I SHKOLLES  9-VJEÇARE “DEMOKRACIA”  DURRES    

    

                     

Pjesa e pare

 

 

Shkolla 9-vjeçare  “Demokracia” në Durrës, prej disa vitesh është binjakëzuar me “Fjardingskolan” në Boras të Suedisë.

Gjatë këtyre viteve janë bërë vizita Durrës-Suedi dhe anasjelltas nga mësues dhe nxënës të të dyja shkollave. Përvoja e fituar ka qenë ndihmëse për të dy partnerët.

Në vizitën që bënë në tetor 2010 miqtë suedezë,krahas veprimtarive të tjera, bënë edhe një takim me shkrimtarin Viron Kona. Vironi u dhuroi disa libra  për t’ua dhënë fëmijëve shqiptarë që mësojnë në këtë shkollë. Në bisedë e sipër ata u interesuan për librin “Eh,more Bubulino” dhe premtuan që do e përkthejmë edhe në gjuhën suedeze për nxënësit e tyre por edhe për nxënësit shqiptarë që ta lexojnë në të dy gjuhët.

Në muajin maj 2011 një grup mësuesish dhe nxënësish nga shkolla jonë bënë një vizitë në Boras, në shkollën simotër. Suedezet e mbajtën fjalën, e kishin përkthyer dhe botuar në suedisht librin e Vironit.

Për këtë ata ftuan në shkollën e tyre shkrimtarin. Biseda me nxënësit suedezë dhe shkrimtarit u bë shumë e këndshme dhe zgjati tej parashikimeve.

Pas kthimit nga Suedia ne i kërkuam Vironit nga një libër për nxënësit e klasës së IA   të shkollës sonë që ta lexonin gjatë pushimeve te verës dhe të ishim gati për të pritur miqtë suedezë në tetor.

 

 

Pjesa e dyte

Një punë e palodhur e mësueses së klasës së IIA  Vangjeli Biti ,me nxënësit dhe prindërit i dha rezultatet e saj.

Dhe ja,erdhi data 13 tetor 2011 ku nxënësit të preokupuar presin te interpretojnë pjesë nga libri “Eh,more Bubulino” në prezencë të miqve suedezë,shkrimtarin Viron Kona dhe mësues të shkollës.

Futemi në klasë. Klasa është bërë “ndryshe” sot. Nxënësit si lule të bukura e të freskëta na shikojnë me shumë kureshtje .

Bëjmë prezantimin e miqve suedezë. Bëhem gati te prezantoj “babain” e Bubulinos  por nxënësit njëherazi shqiptuan vetë emrin e shkrimtarit.

Të gjithë drejtuam shikimin nga Vironi.Vironi si Vironi ,qëndroi në heshtje për disa sekonda, u afrua prane tyre duke i përshëndetur dhe përkëdhelur si miq të vërtetë.

Mësuese Vangjelia falënderoi pjesëmarrësit,foli shkurtimisht për punën e bërë nga nxënësit me këtë libër. Udhëzoi nxënësit të fillonin.

Nxënësit kishin përgatitur për të interpretuar tregimet:

1-Kush i hëngri llokumet me arra?

2-Bubulinoja  bëhet doktor i famshëm.

3-Bubulinoja shkoi të blejë një kokërr lakër.

4-Dëshira e fshehtë e Bubulinos.

Interpretim i shkëlqyer i nxënësve. Themi i shkëlqyer se janë nxënës vetëm një muaj në klasën e dytë,pra nxënës të klasës së parë.

Lëvizjet e tyre,komunikimi,gjestet,mimika dhe mesazhi që na dhanë na befasuan shumë.

U bënë shumë fotografi ,nga ne dhe suedezët. Të gjithë falënderuan mësuesen dhe nxënësit . Vironi qëndronte pa lëvizur .Sytë i mbetën te nxënësit:

Segita Zerdelia, Endri Lamaj , Iljara Hoxhallari, Enkeleda Çela, Brunilda Meçi, Sergei Prifti, Orgito Xhemollari, Erjon Brahimi, Kejsi Dedej, Adelis Murati dhe grupi i nxënësve që shoqëronte.

 

Pjesa e trete

 

Pas kësaj ore të veçante u ulem për të pirë kafe. Drejtori i shkollës Avdyl Buçpapaj e mori fjalën i pari. Veç përgëzimeve  për mësuesen Vangjeli Biti pres të me thoni mbresat tuaja.

Fjalën e merr Sokol Demaku, mësues ne “Fjardingskolan” dhe përkthyes .Është hera e parë që nuk përktheva. Sinqerisht pashë një interpretim të bukur!

Ju lumtë!

Menjëherë drejtori i shkollës “Fjardingskolan”Per Kettisen tha:- Morëm një mësim të shkëlqyer!  Sa të kthehem në shkollën time do të punoj që edhe nxënësit e mi të bëjnë të njëjtën gjë. Mbeta pa fjalë,nuk kam se ç’fare të them.

Mësueset Annete dhe Sonja :Jemi në të njëjtin mendim me drejtorin!Përgëzime mësueses dhe nxënësve të klasës! U befasuam! Suksese!

Po ju Viron?  -Unë i pashë të “gjallë” personazhet e mi.  Ishin të    përkryer! Faleminderit shkollës suaj,mësueses dhe në veçanti nxënësve që megjithëse të vegjël interpretuan si aktore profesioniste. Sinqerisht nuk e mendoja këtë orë mësimi në këtë formë. Edhe unë mësova shumë.

 

Pjesa e fundit

Ç’fare mungoi? 

-  KAMERA!   

Nuk arritëm të filmonim!

 

Newsflash

 

 

          NË ÄNGEHOLM TË SUEDISË U MBAJT SEANCA E

          PARË SHKENCORE E SHOQATËS SË SHKRIMTARËVE,  

          ARTISTËVE KRIJUESVE SHQIPTARË NË SUEDI

 

-          U BË EDHE PROMOVIMI I VEPRAVE HISTORIKE TË JUSUF BUXHOVIT KOSOVA 1, 2 e 3

 

 


 Pjsëmarrës në sesion

Në kuadër të planit të punës së Kryesisë së Shoqatës së Shkrimtarëve, Artistëve dhe Krijuesve Shqiptarë në Suedi “Papa Klementi XI Albani” aprovuar kohë më parë me rastin e konstituimit të kësaj Shoqate, është parapa që çdo vitë të mbahen sesione shkencore  në të cilat do të prezentohet puna dhe aktivitetit i anëtareve të Shoqat¨rs në prezentimin dhe publikimin e vlerave të mirëfillta kultutore dhe gjuhësore të bashkëkomabësve tanë në këtë vend të largët verior.

          Kështu kësaj radhe fati ishte që në qytetin e Ängeholm të Suedisë jugore, respektivisht të rrethit Skåne, të mbahet ky sesion e ku për temë ishte prezantimi i punës së anëterëve të Shoqatës rreth përgatitjeve së librit të parë  me titull ”Thesari kombëtar i mëgatës shqiptare në Suedi”, numri një (1) kushtuar pavarësisë së Republikës së Kosovës.

          Lidhur me punën e deritashme në realizimin e projektit të botimit të Thesarit fjanën e  rasit e mbajti Fetah Bahtiri, i cili referoi në pika të shkrutëra mbi atë se deri ku është arritur në përgatitjen e botimit.

          Grupet punuese në përpilimin e këtij libri apo si vetë ata e quajtën ”Thesar” prezentuan para të pranishmëve punën e tyre në përgatitjen e materialeve që kryesisht kishin të bënin me prezantimin e gjurmëve dhe jetesës së bashkëkombësve tanë në shtetin skanindinav, Suedinë. Ky libër pritet që së shpejti të dalë inga shtypi nën përkujdesjen e ShShAKShS-së dhe me ndihmën financiare të biznismenit shiqptar këtu në Suedi, Halim Hotit.

          Nikoçir e këtij sesioni të parë ishte Shoqata kulturore shqiptare ”Nëna Terezë” nga qyteti Ängeholm , ku me këtë rast kryeatri i saj Rrahman Rrahmnai për të pranishmit paraqiti një prezantim të shkurtër të punës dhe kontributit të anëtarëve të kësaj shoqate në gjashtë vjetët e punës së saj të frytshme në ruajtjen dhe kultivimin e kulturës, gjuhës dhe traditës shqiptare në Suedi.

 

 

             Åsa  Herbst kryetari e Krysise së Komunës Ängeholm

          Në këtë sesion shkencor merrnin pjesë anëtar të Shoqatës së Shkrimtarëve, admirues të fjalës së shkruar, bashkëkombës nga qyteteve të regjionit Skåne, miq suedezë të shqiptarëve, Kryetarja e Komunës Ängeholm, zonja Åsa Herbst, e cila edhe përshendeti me disa fjalë këtë sesion dhe Shoqatës shqiptare. Ajo me fjalë të zgjedhura Shoqatës dhe shqiptarëve u dëshiroi suksese në të ardhmen dhe tha se shqiptarët do kenë mbështjeten e institucioneve të qyteti Ängeholm edhe në të ardhmen në punën e tyre.

 

          Mysafir i ShShAKSh në këtë sesion shkencor të parin ishte historiani, shkrimtari, publicist dhe gazetari shumëvjeçar dikur në të përditshmen Rilindja të Prishtinës, Jusuf Buxhovi. Jusuf Buxhovi ishte mysafir i Shoqatës së Shkrimtarëve me rastin e prezntimit të libirti të tij historik ”Historia e Kosovës” në tri pjesë, botuar kohë më parë në Prishtinë, promovimi i të cilitÅsa u bë në mënyrë Madhështore.

              Herbst kryetari e Krysise së Komunës Ängeholm

         

          Libri ka tri vëllime: Antika dhe mesjeta, Perandoria osmane dhe Nga Konferenca e Londrës deri te protektorati ndërkombëtar. Botues të këtij projekti, të parit në historiografinë shqiptare, janë "Faik Konica" nga Prishtina dhe "Jalifat Publishing" nga Hjustoni i SHBA-ve.

 


Libri i Jusuf Buxhovit

           Në këtë vazhdë nga ana e anëtareve të ShShAKShS u paraqtiën kumtesa lidhur me librin e  Jusuf Buxhovit të cilat kumtesa zgjuan kërsherinë dhe interesimin e të pranishmëve në këtë sesion. Me kumtesat e tyre u paraqiten Hysen Ibrahimi, Osman Ahmetgjekaj, Rizah Sheqiri si dhe Hamit Gurguri.

          Sipas Hysen Ibrahimit "Kosova" e Jusuf Buxhovit është libri i parë historiografik i kësaj natyre. Në hyrje, autori bën të ditur se fjala është për një shkrim gjithëpërfshirës të historisë shqiptare nga antikiteti e deri në kohën tonë, ku Kosova jo vetëm që nuk shihet e shkëputur nga koncepti i Shqipërisë së natyrshme, por ajo paraqitet si qendër e saj shpirtërore, kulturore dhe shtetërore. Me këtë rast, autori, fokusimin e përqëndron te Pellazgët, ku Dardanët dhe Dardania paraqiten trungu kryesor i asaj që më vonë njihet si vazhdimësi iliro-shqiptare.
          Duke shfrytëzuar shumë burime nga historiografia botërore, veçmas ato nga autorët antikë, Buxhovi nxjerr përfundimin se Dardanët janë themelues të Trojës dhe bartës të qytetërimit antik, i cili me pa të drejtë u është atribuuar grekëve, të cilët erdhën shumë vonë dhe përvetësuan gjithë qytetërimin pellazg, madje edhe shkrimin e tyre.
Ndërsa sipas poetit, publicistit dhe shkrimtarit Rizah Sheqiri, Buxhovi është i pari historian që shpalos një çështje madhore për ne e kjo është se ne kemi fillluar t`ia shkruajmë vetes vetë historinë tonë, gjë e cila deri më tani nuk ka qenë bërë asnjëherë. Sheqiri tha se deri më tani të mëdhenjtë  kanë shkruar historinë e të vegjëlve dhe të dobëteve. E Buxhovi, thotë ky, sjell sot fakte të reja të pamohueshme, të pathyeshme dhe sot pra është koha që edhe të vegjlit të shkruajnë historinë e tyre.
      

          Sheqiri kumtesën e e tij e filloi me një poezi të tij në shqip, botuar kohë më parë, në të cilën paraqet idenë e të mëdhenjve dhe të fortëve, të cilët gjithmonë e kanë shkruar historin

sipas kutit të tyre. Ai e përfundoi kumtesën e  tij me të njëjtën poezi, por në gjuhën suedeze,

gjë që bëri jehonë në sallë.

          Ndërsa Osaman Ahmetgjekaj tha se është shumë më rendësi për ne sot çështja e  shtetformimit shqiptar, me ç'rast autori sjell një pamje tjetër nga ajo që është parë nga historiografia ideologjike shqiptare.

          Hamit Gurguri në kumtesene e tij u ndal më shumë në aspektin letrar të këtij libri e që me të vertetë ka edhe efektin e  vet edhe letrar.

          Autori, Buxhoi, tha se nuk ka bërë tjetër pos që gjërat e njohura i ka vendosur në vend të vet, duke i rivlerëusuar dhe se shpreson se rruga që e ka nisur jo vetëm që do të pranohet, por edhe do të vazhdohet nga një çaseje gjithëpërfshirëse e historianëve.

          Me këtë rast Buxhovi theksoi se historiografia shqipare duhet të tejkalojë pengun e klisheve të historiografisë serbomadhe, ku edhe sot e gjithë ditën barten disa nga tezat e saj rreth mitit mesjetar serb, mbi të cilin u ndërtuan planet hegjemonite serbe. Ai theksoi se shteti i Kosovës duhet të krijojë kushte që historianët të krijojnë vepra shkencore të një vlere të qëndrueshme, me të cilat luftohen konceptet hegjemoniste të historiografisë serbomadhe, në vend se të kënaqet me kuazihistorianë, të cilët historinë e shtetit të Kosovës e shohin të shkëputur nga kontinuiteti i saj mijëravjeçar duke e rrudhur në një dhjetëvjetësh me heronj të shpifur!