Dituria

  • Rrit madhësinë e fondit
  • Madhësia normale e fontit
  • Ul madhësinë e fontit
Home Nyheter-Lajme Kadri Tarelli: SHKOLLA “SHAQE MAZREKU” FESTON 75 VJETORIN

Kadri Tarelli: SHKOLLA “SHAQE MAZREKU” FESTON 75 VJETORIN

Kadri tarelli

75 Vjetori i shkollës “Shaqe Mazreku”

Durrës më 27. 03. 2012

SHKOLLA “SHAQE MAZREKU” FESTON 75 VJETORIN

“Mirësevini të nderuar kolegë. 75 vjet në rrugën e dijes”

 

Me këto fjalë të shkruara në hyrje të shkollës 9-vjeçare “Shaqe Mazreku” në Durrës, u hap festa e bukur kushtuar 75 vjetorit të krijimit të saj, e cila e ka zanafillën në gushtin e vitit 1937. Një përvjetor i veçantë, pasi takon në vitin jubilar të 100 vjetorit të pavarësisë dhe shkolla “Shaqe Mazreku është një copëz e vogël në historisë një shekullore të shtetit Shqiptar. Në këtë ditë të shënuar, kishte një pjesëmarrje mjaft e madhe të mësuesëve, nxënësve, prindërve të shkollës, por edhe plot të ftuar të tjerë. Mes tyre edhe ish drejtues dhe mësues veteranë, të cilët kanë shërbyer në këtë shkollë vite më parë. Në nderim të kësaj ngjarje të madhe për shkollën dhe arsimin në Durrës, ishin edhe përfaqësues të pushtetit lokal, Prefekti z. Genc Alizoti, Kryetar e Këshillit të qarkur znj. Egla Begteshi dhe drejtori i DAR z. Filip Gjançi. Mes të ftuarëve ishte dhe kryetarja e bordit të shkollës znj. Mimoza Mele drejtore e kompanisë së sigurimeve SIGAl dega Durrës. Në fjalën e tyre, ata përshëndetën dhe uruan drejtorinë, trupën mësimore dhe nxënësit për punë të mbarë dhe suksese në vitet që do të vijnë, për të qënë ashtu si deri më sot, shkollë cilësore në krye të shkollave të Durrësit.

Sot shkolla, kjo vatër e dijes, e cila ndodhet në qendër të qytetit të Durrësit, mban emrin e nderuar të mësueses Shaqe Mazreku, vajzës nga Prizëreni e shpërngulur familjarisht në Durres, mbas vendosjes së kufinjëve, coptimit të trojeve shqiptare duke lënë jashtë Kosovën dhe troje të tjera. Shaqe Mazreku ishte pionere e parë femër në arsimin e Durrëst, e cila së bashku me misionaren tjetër mësuesen Marie Kaçulini, emrin e të cilës e mban një tjetër shkollë në qytetin e Durrësit, në kushte shumë të vështira që kalonte vendi, u përpoqën për hapjen e shkollave  në qytetin tonë. Ishin vitet e para pas pavarësisë. Gjendje lufte dhe trazirash. Trojet shqiptare ishin arenë luftimesh mes focave ndrëluftuese gjatë të luftës së parë botërore. E pikërisht këtu shfaqet madhështia, përkushtimi, idealizmi dhe dashuria e këtyre vajzave të reja, për t’u dhënë fëmijëve dije, kulturë e atdhedashuri. Ato u përballën me vështirësitë dhe pengesat, nuk u thyen dhe nuk u kursyen në përmbushje të misionit të tyre fisnik, për t’ u mësuar vocërrakëve të  vegjël gjuhën e bukur shqipe, shkencën dhe normat e qytetarisë durrsake.

Me kënaqësi të veçantë u ndoq programi artistik, që ishte përgatitur cilësisht mjaft mirë. Këngët, vallet dhe recitimet e nxënësve ndërthurreshin me pjesë të historikut të zhvillimit të shkollës ndër vite, të cilat u ndoqën me mjaft interes dhe u duartrokitën nga pjesëmarrësit e shumtë. Po kështu interes pati vizita në klasën ku ishin paraqitur punimet më të mira në vizatim dhe pikturë. Nga konkurimi u përzgjodhën 13 punimet më të mira, për të cilat u shpërndanë edhe çmime. Nxënësit fitues janë:  Servio Avdyli, Ina Selimi, Anxhelo Terniqi, Pamela Tare, Anxhela Shegani, Daniela Dhamo, Klara Avdyli, Luis Hoti, Erda Rama, Anxhela Imeraj, Gilda Kastrati, Sindi Dizdari dhe Fleura Çela.    

Në  fillimet e para, shkolla pati tri klasa të ciklit fillor me 150 nxënës dhe tre mësues me drejtues Aristidh Kero. Çdo vit numri i nxënësve shkoi në rritje. Kështu në vitin 1946 shkolla pati 5 klasa, 360 nxënës dhe 7 mësues. Në vitin 1962 kapaciteti arriti në 6 klasa, 486 nxënës dhe 12 mësues. Mbas një rikonstruksioni të përgjithshëm, në verën e viti 1968, nga shkollë fillore kaloi në sistemin 8-vjeçar me rreth 700 nxënës.  Ndërsa sot numëron 29 klasa, 895 nxënës dhe 38 mësues, duke u bërë një ndër shkollat e mëdha të qytetit të Durrësit.

Kanë kaluar shumë vite, jo pak por plot 75 vjet dhe shkolla “Shaqe Mazreku”, e cila ka fituar një emrë të mire, ka qënë dhe mbahet si një ndër shkollat më cilësore të Durrësit. E gjithë kjo, falë punës plot pasion dhe përkushtim të kuadrit drejtues, por edhe të mësuesëve cilësorë që ka patur vazhdimisht në gjirin e saj. Ndaj me nderim të veçantë u lexuan dhe u duartrokitën emrat e drejtuesëve të shkollës, të cilët me punën, kulturën dhe vizionin e tyre, kanë lënë gjurmë në ecurinë, emrin dhe sukseset e kësaj shkolle.

Drejtuesit ndër vite kanë qënë:

Aristidh Kero (drejtori i parë), Vlash Dyshniku, Jorgjica Kushi (Dokja), Jorgji Dhimitriadhi, Ramazan Kacani, Efigjeni Lasko, Raif Myshketa, Vangjeli Ziu, Vehap Muça, Tomorr Golemi, Zenepe Topi, Bardhyl Ramzoti, Eva Stavri, Dafina Kondi, Vera Xhafa, Gani Krasniqi, Vera Çela, Bujar Sefa, Kristaq Milo, Bashkim Shyle, Arben Peza, Adela Nikolli dhe drejtori aktual Yzeir Begteshi.

-“Çdo drejtues shkolle, apo mësues qoftë, e di mirë se, nuk është e lehtë të fitosh emrin e mirë, duke u përballur me vështirësitë e kohës, por më e vështirë është ta mbash atë, kur kërkesat për cilësi të nxënësve, prindërve dhe qytetarisë durrsake janë në rritje, aq më tepër kur, “Konkurenca” mes shkollave më të mira është një sfidë e hapur dhe e vazhdueshme”.  -Kështu shprehet në bisedë drejtori i shkollës Z. Yzeir Begteshi. Ai vazhdon:


-Vite më parë, duke vlerësuar cilësinë e punës së stafit pedagogjik, më 7 dhjetor 1071, shkolla jonë  është dekoruar nga strukturat shtetërore të kohës me urdhërin “Për shërbime të shquara”. Jam vërtet i kënaqur si drejtues i shkollës, pasi jo më shumë se dy vjet më parë, shkolla jonë çertifikohet nga MASH-i, “Ndër shkollat 9-vjeçare të qarkut Durrës, për rezultate të larta cilësore për vitin 2009 – 2010”. Nuk është pak. Është nderim për kolektivin mësues – nxënës, por edhe përgjegjësi që duhet mbajtur. Po e them me pak rezerva, por në çdo fillim viti shkollor ne ndodhemi në siklet të madh, kur fillojmë rregjistrimet, pasi ka shumë kërkesa nga nxënës dhe prindër jashtë zonës së përcaktuar që mbulon shkolla jonë. Shkaku është i njohur: Emri i mirë që gëzon shkolla jonë, korrektesa, serioziteti dhe kërkesa e madhe e mësuesëve ndaj nxënësve dhe cilësia e lartë në mësimdhënie dhe mësimnxënie. Duke u mbështetur në thënien e lashtë, se shkollën e mirë e bëjnë mësuesit e mirë, kam të drejtë të shprehem për mësueset e shkollës që unë drejtoj, se janë vërtet të zotë, të përgatitur e të përkushtuar. Mjafton të përmend se vetëm në këto dy – tre vitet e fundit nga shkolla jonë janë nderuar disa mësues: Mësuese Sotirika Shala vlerësohet nga MASH-i “Mësuese më e miër për vitin 2009 -2010”. Vazhdojmë më tej: në vitin shkollor 2010 – 2011 mësuesja e gjuhës dhe letërsisë Engjëllushe Dedej është ndër “10 mësuesit më të mire të vitit” të rrethit të Durrësit. Kështu mund të shtoj se, nxënësit tanë janë pjesëmarrës në të gjitha veprimtaritë që organizon QKF dhe DAR, duke përfshirë veprimtaritë letrare, artistike, sportive, konkurset shkencore dhe olimpiadat e matematikës dhe kanë zënë vende nderi. Pa e tepruar mund të them se nxënësit tanë që mbarojnë klasën e nëntë, janë të mirëpritur, bile duhet thënë janë të lakmuar nga shkollat e mesme të qytetit tonë. Duke lënë pak mënjanë modestinë, na vjen mirë për rezultate që kemi arrotur, ndaj dhe kemi të drejtë të krenohemi”.


Festa e bukur e 75 vjetorit të shkollës ishte organizuar bukur dhe la mbresa te të gjithë të pranishmit. Model për t’u marrë shembull.

Urime kolektivit mësues dhe nxënës të shkollës “Shaqe Mazreku”, për suksese të mëtejshme në rrugën vështirë të dijes dhe të edukimit.

Përgatiti

Kadri Tarelli

 

 

Tidningen-Gazeta

Vem är Online?

Kemi 27 vizitorë n'linjë

Besökare

Shikimet e përmbajtjes : 1134805
SocialTwist Tell-a-Friend

Newsflash

 

 

          NË ÄNGEHOLM TË SUEDISË U MBAJT SEANCA E

          PARË SHKENCORE E SHOQATËS SË SHKRIMTARËVE,  

          ARTISTËVE KRIJUESVE SHQIPTARË NË SUEDI

 

-          U BË EDHE PROMOVIMI I VEPRAVE HISTORIKE TË JUSUF BUXHOVIT KOSOVA 1, 2 e 3

 

 


 Pjsëmarrës në sesion

Në kuadër të planit të punës së Kryesisë së Shoqatës së Shkrimtarëve, Artistëve dhe Krijuesve Shqiptarë në Suedi “Papa Klementi XI Albani” aprovuar kohë më parë me rastin e konstituimit të kësaj Shoqate, është parapa që çdo vitë të mbahen sesione shkencore  në të cilat do të prezentohet puna dhe aktivitetit i anëtareve të Shoqat¨rs në prezentimin dhe publikimin e vlerave të mirëfillta kultutore dhe gjuhësore të bashkëkomabësve tanë në këtë vend të largët verior.

          Kështu kësaj radhe fati ishte që në qytetin e Ängeholm të Suedisë jugore, respektivisht të rrethit Skåne, të mbahet ky sesion e ku për temë ishte prezantimi i punës së anëterëve të Shoqatës rreth përgatitjeve së librit të parë  me titull ”Thesari kombëtar i mëgatës shqiptare në Suedi”, numri një (1) kushtuar pavarësisë së Republikës së Kosovës.

          Lidhur me punën e deritashme në realizimin e projektit të botimit të Thesarit fjanën e  rasit e mbajti Fetah Bahtiri, i cili referoi në pika të shkrutëra mbi atë se deri ku është arritur në përgatitjen e botimit.

          Grupet punuese në përpilimin e këtij libri apo si vetë ata e quajtën ”Thesar” prezentuan para të pranishmëve punën e tyre në përgatitjen e materialeve që kryesisht kishin të bënin me prezantimin e gjurmëve dhe jetesës së bashkëkombësve tanë në shtetin skanindinav, Suedinë. Ky libër pritet që së shpejti të dalë inga shtypi nën përkujdesjen e ShShAKShS-së dhe me ndihmën financiare të biznismenit shiqptar këtu në Suedi, Halim Hotit.

          Nikoçir e këtij sesioni të parë ishte Shoqata kulturore shqiptare ”Nëna Terezë” nga qyteti Ängeholm , ku me këtë rast kryeatri i saj Rrahman Rrahmnai për të pranishmit paraqiti një prezantim të shkurtër të punës dhe kontributit të anëtarëve të kësaj shoqate në gjashtë vjetët e punës së saj të frytshme në ruajtjen dhe kultivimin e kulturës, gjuhës dhe traditës shqiptare në Suedi.

 

 

             Åsa  Herbst kryetari e Krysise së Komunës Ängeholm

          Në këtë sesion shkencor merrnin pjesë anëtar të Shoqatës së Shkrimtarëve, admirues të fjalës së shkruar, bashkëkombës nga qyteteve të regjionit Skåne, miq suedezë të shqiptarëve, Kryetarja e Komunës Ängeholm, zonja Åsa Herbst, e cila edhe përshendeti me disa fjalë këtë sesion dhe Shoqatës shqiptare. Ajo me fjalë të zgjedhura Shoqatës dhe shqiptarëve u dëshiroi suksese në të ardhmen dhe tha se shqiptarët do kenë mbështjeten e institucioneve të qyteti Ängeholm edhe në të ardhmen në punën e tyre.

 

          Mysafir i ShShAKSh në këtë sesion shkencor të parin ishte historiani, shkrimtari, publicist dhe gazetari shumëvjeçar dikur në të përditshmen Rilindja të Prishtinës, Jusuf Buxhovi. Jusuf Buxhovi ishte mysafir i Shoqatës së Shkrimtarëve me rastin e prezntimit të libirti të tij historik ”Historia e Kosovës” në tri pjesë, botuar kohë më parë në Prishtinë, promovimi i të cilitÅsa u bë në mënyrë Madhështore.

              Herbst kryetari e Krysise së Komunës Ängeholm

         

          Libri ka tri vëllime: Antika dhe mesjeta, Perandoria osmane dhe Nga Konferenca e Londrës deri te protektorati ndërkombëtar. Botues të këtij projekti, të parit në historiografinë shqiptare, janë "Faik Konica" nga Prishtina dhe "Jalifat Publishing" nga Hjustoni i SHBA-ve.

 


Libri i Jusuf Buxhovit

           Në këtë vazhdë nga ana e anëtareve të ShShAKShS u paraqtiën kumtesa lidhur me librin e  Jusuf Buxhovit të cilat kumtesa zgjuan kërsherinë dhe interesimin e të pranishmëve në këtë sesion. Me kumtesat e tyre u paraqiten Hysen Ibrahimi, Osman Ahmetgjekaj, Rizah Sheqiri si dhe Hamit Gurguri.

          Sipas Hysen Ibrahimit "Kosova" e Jusuf Buxhovit është libri i parë historiografik i kësaj natyre. Në hyrje, autori bën të ditur se fjala është për një shkrim gjithëpërfshirës të historisë shqiptare nga antikiteti e deri në kohën tonë, ku Kosova jo vetëm që nuk shihet e shkëputur nga koncepti i Shqipërisë së natyrshme, por ajo paraqitet si qendër e saj shpirtërore, kulturore dhe shtetërore. Me këtë rast, autori, fokusimin e përqëndron te Pellazgët, ku Dardanët dhe Dardania paraqiten trungu kryesor i asaj që më vonë njihet si vazhdimësi iliro-shqiptare.
          Duke shfrytëzuar shumë burime nga historiografia botërore, veçmas ato nga autorët antikë, Buxhovi nxjerr përfundimin se Dardanët janë themelues të Trojës dhe bartës të qytetërimit antik, i cili me pa të drejtë u është atribuuar grekëve, të cilët erdhën shumë vonë dhe përvetësuan gjithë qytetërimin pellazg, madje edhe shkrimin e tyre.
Ndërsa sipas poetit, publicistit dhe shkrimtarit Rizah Sheqiri, Buxhovi është i pari historian që shpalos një çështje madhore për ne e kjo është se ne kemi fillluar t`ia shkruajmë vetes vetë historinë tonë, gjë e cila deri më tani nuk ka qenë bërë asnjëherë. Sheqiri tha se deri më tani të mëdhenjtë  kanë shkruar historinë e të vegjëlve dhe të dobëteve. E Buxhovi, thotë ky, sjell sot fakte të reja të pamohueshme, të pathyeshme dhe sot pra është koha që edhe të vegjlit të shkruajnë historinë e tyre.
      

          Sheqiri kumtesën e e tij e filloi me një poezi të tij në shqip, botuar kohë më parë, në të cilën paraqet idenë e të mëdhenjve dhe të fortëve, të cilët gjithmonë e kanë shkruar historin

sipas kutit të tyre. Ai e përfundoi kumtesën e  tij me të njëjtën poezi, por në gjuhën suedeze,

gjë që bëri jehonë në sallë.

          Ndërsa Osaman Ahmetgjekaj tha se është shumë më rendësi për ne sot çështja e  shtetformimit shqiptar, me ç'rast autori sjell një pamje tjetër nga ajo që është parë nga historiografia ideologjike shqiptare.

          Hamit Gurguri në kumtesene e tij u ndal më shumë në aspektin letrar të këtij libri e që me të vertetë ka edhe efektin e  vet edhe letrar.

          Autori, Buxhoi, tha se nuk ka bërë tjetër pos që gjërat e njohura i ka vendosur në vend të vet, duke i rivlerëusuar dhe se shpreson se rruga që e ka nisur jo vetëm që do të pranohet, por edhe do të vazhdohet nga një çaseje gjithëpërfshirëse e historianëve.

          Me këtë rast Buxhovi theksoi se historiografia shqipare duhet të tejkalojë pengun e klisheve të historiografisë serbomadhe, ku edhe sot e gjithë ditën barten disa nga tezat e saj rreth mitit mesjetar serb, mbi të cilin u ndërtuan planet hegjemonite serbe. Ai theksoi se shteti i Kosovës duhet të krijojë kushte që historianët të krijojnë vepra shkencore të një vlere të qëndrueshme, me të cilat luftohen konceptet hegjemoniste të historiografisë serbomadhe, në vend se të kënaqet me kuazihistorianë, të cilët historinë e shtetit të Kosovës e shohin të shkëputur nga kontinuiteti i saj mijëravjeçar duke e rrudhur në një dhjetëvjetësh me heronj të shpifur!