Dituria

  • Rrit madhësinë e fondit
  • Madhësia normale e fontit
  • Ul madhësinë e fontit
Home Debattartiklar-Debatt artikuj Fehmi Kryeziu: Rëndësia e përdorimit të teknologjisë dhe internetit në mësimdhënien e gjuhës angleze

Fehmi Kryeziu: Rëndësia e përdorimit të teknologjisë dhe internetit në mësimdhënien e gjuhës angleze

 

 

Fehmi Kryeziu

Rëndësia e përdorimit të teknologjisë dhe internetit në mësimdhënien  e gjuhës angleze

Shekujt që kemi lënë pas, kanë ‘’prodhuar‘’ mendje të ndritura të cilat kanë bërë zbulime nga më të thjeshtat deri te ato më epokalet. Por ndoshta asnjërit  prej tyre nuk i kishte vajtur në mendje se një ditë njerëzit do të ishin në gjendje të komunikonin me njëri-tjetrin nga njëri skaj në skajin tjetër  të botës. Mund te këtë qenë e pakapshme për ta që të gjitha veprat, nga ato me të voglat e deri te ato më voluminozët mund të lexoheshin “online”, kudo dhe kurdo që njerëzit duan! Përderisa shekujt e kaluar janë emëruar me emërtime të ndryshme për sa i përbëtë progresit, shekulli ynë, pra shekulli 21, me të drejtë quhet shekulli i informacionit dhe teknologjisë. Teknologjia dhe informacioni janë të lidhura me kompjuterin dhe internetin. Pra, mund të themi se jetojmë në një kohë ku teknologjia ka shtrirë “sundimin” e saj dhe se duket qartë që ky sundim do të jetë edhe më provokues në të ardhmen. Shtrirja dhe përmasat që ka marrë përdorimi i internetit janë të jashtëzakonshme. Nga disa mijëra përdorues në vitet e para të tij, deri në miliarda përdorues në ditët e sotme. Atëherë, interneti qenka një bibliotekë gjigante, qenka një botë e tërë mesazhesh dhe informatash, rrjetesh telefonike dhe një shtëpi e madhe botuese në gjithë globin!

Interneti si mundësi qëndron hapur njëzetekatër orë në çdo ditë të jetës sonë, ku ne mund të gjejmë të gjitha llojet e informacionit, thënë ndryshe; “është një autostradë ku në vend të veturave lëvizin ide e mendime me shpejtësinë dritës”.

Sot, nxënësit jetojnë në një botë të rrethuar me teknologji. Pra , teknologjia është nevojë e ditës. Evolucioni i shkollës kërkon një staf të përgatitur mirë, por dhe nxënësit duhet të jenë domosdo në trendët e reja që sjell koha. Ikja nga hapat tradicional të shkollës, ku shkollat dhe klasat më shumë ngjasonin me fabrikat dhe ku mësuesi sillej si një shef duke urdhëruar, tani në shekullin 21 duhet mbështetur një shkollë tjetër, bashkëkohore, ku nxënësi duhet të jetë kreativ, hulumtues e vlerësues, kjo është domosdoshmëri për një mësim dhe shkollë cilësore. Pikërisht, përdorimi i kompjuterit dhe teknologjisë informative nëpër klasa nxitë të nxënësi imagjinatën dhe e bën atë kreativ e hulumtues për të mësuar në vazhdimësi. Është e nevojshme që nxënësve tu mësohen aftësitë e shekullit 21, në të cilin ne jetojmë, e kjo mund të bëhet vetëm nëse mësuesit e tyre janë në funksion të përmbushjes se misionit të tyre në mënyrën më të mirë të mundshme. Andaj, shkrimtari i njohur amerikan dhe njohës i çështjeve të arsimit dhe mësimdhënies, Michael Prensky, thotë: ’’Nxënësit e sotëm mendojnë dhe përpunojnë informata që dallojnë krejtësisht nga ato të paraardhëseve të tyre, duke marrë parasysh se: të gjithë nxënësit tanë sot e kanë gjuhë amtare gjuhën digjitale të kompjuterëve, video lojërat dhe internetin dhe duke avokuar se mësimdhënësit e sotëm duhet të mësojnë të komunikojnë në gjuhën dhe stilin e nxënësve të tyre“...

Hulumtimet e bëra në shkollat  amerikane kanë treguar qartë se  dijet e  nxënësve të shkollave që kanë përdorur kompjuterin dhe internetin në lëndët mësimore kanë qenë të një niveli shumë më të lartë se niveli tek shkollat që nuk kishin përdorur teknologjinë në procesin mësimor. Ligjërimet e thata të mësuesve duhet zëvendësuar me pamjet vizuale dhe qasje tjetër fare në klasat e shekullit 21.

Përdorimi i teknologjisë në mësimdhënien dhe mësimnxënien e gjuhës angleze në shkollat tona ka marrë një shtrirje të konsiderueshme. Pajisja e disa shkollave me kompjuter dhe internet ka  bërë  të mundur që orët e gjuhës angleze të bëhen pjesë e një komunikimi global  brenda klasës. Nxënësit, me ndihmën e arsimtarit të tyre mund të komunikojnë me nxënës të shkollave të vendeve të ndryshme në gjithë botën, gjë e cila ndihmon edhe në shkëmbimet  reciproke dhe marrjen e informacioneve të reja. Përveç kësaj, interneti ofron një oqean të tërë të burimeve gjuhësore, të aktiviteteve  të ndryshme të karakterit gjuhësor, kuizeve  të cilat mund të  vihen në funksion të nxënësve  për një arritshmëri sa më të lartë në nxënie.

Fuqia e internetit dhe informacionet në të, janë burime që duhen konsumuar. Sot interneti disponon rrjete të fuqishme sociale si: facebook, twitter, Linkedin, my space etj., të cilat edhepse të themeluara për qëllime të ndryshme paraqesin një mundësi të mirë të shkëmbimit të informacioneve dhe përvojave midis njerëzve të profileve të ndryshme. Vend elitar në këto rrjete zënë padyshim të mësuarit e gjuhës angleze. Shkollat dhe kolegjet me prestigjioze të botës, duke parë se numri i anëtarëve të këtyre rrjeteve po i afrohet miliardit kanë ngarendur të plasojnë  punën e tyre për qëllime edhe komerciale, megjithatë individi është përfitues në përthithjen e informatave të ndryshme në rrjetin e internetit. Me një përdorim të organizuar dhe të mirëstrukturuar këto rrjete ofrojnë dhe lehtësojnë dukshëm komunikimin në mes të mësimdhënësve dhe nxënësve të tyre. Një përqindje vogël e arsimtarëve të anglishtes në Kosove dinë që në kuadër të projektit Basic Education Program – BEP, është zhvilluar ueb-faqja e projektit, e cila përmban edhe platformën CONNECT. Në kuadër të kësaj platforme janë krijuar disa grupe, njëra nga këto është edhe KOSOVO ENGLISH LANGUAGE TAECHERS - KELT. Të gjithë mësimdhënësit që lidhen në këtë platformë përfitojnë të gjitha shërbimet e ofruara nga ky program, pra mund të marrin material të kursit për përdorimin e teknologjisë informative në mësimdhënie dhe të nxënit e gjuhës angleze.

Shekulli 21, karakterizohet si shekull i informatikës, megjithatë, pa zotëruar aftësitë esenciale, siç janë: leximi, përdorimi i dokumenteve, shkrimi, numërimi, komunikimi, puna ekipore, aftësia e të menduarit, përdorimi i kompjuterit dhe të mësuarit në vazhdimësi, është e zorshme të thuash se mund të zotërohet profesionalisht dhe me shkathtësi të duhur përdorimi i kompjuterit.


Shkroi Fehmi Kryeziu  profesor i gjuhes dhe letersis angleze

Shkolla fillore ‘’Beqir Gashi ‘’ ne Mleqan - Malisheve

Konsulent i USAID ne programin PATH

Fasilitator i certifikuar ne komponenetene gjuhes angleze ne:

Perdorimi i teknologjis ne mesimdhenien dhe mesimnxeniene gjuhes angleze.

 

 

Tidningen-Gazeta

Vem är Online?

Kemi 22 vizitorë n'linjë

Besökare

Shikimet e përmbajtjes : 1250260
SocialTwist Tell-a-Friend

Newsflash

Ekipi i Hamiltonit fitoi Kupën e 100-Vjetorit të Pavarësisë. Por fituesit e vërtetë të kësaj kupe ishin të gjithë pjesmarrësit sepse ata hodhën bazat e një tradite të bukur që shresojmë të vazhdohet.

Nga Ajet Nuro, Montreal, Kanada

Kupa e shqiptarëve të Kanadasë, mundësuar nga Bashkësia Shqiptare e Kebekut në Montreal

Ishte paralajmëruar që nga fillimi i majit një kupë mes shqiptarëve të Kanadasë dhe kjo fill pas kupës që ishte paraparë në Montreal më 17 qershor 2012. Ideja e një ndeshje mes shqiptarëve erdhi pas jehonës së këtij aktiviteti në Montreal dhe ishtin pikërisht kryetarët e shoqatave shqiptare të Montrealit, Hamiltonit dhe të Otavës, respektivisht zotërinjtë Kujtim Ismaili, Shani Pnishi dhe Arbnor Krasniqi, që i dhanë jetë kësaj ideje me qëllimin fisnik të një aktiviteti në shkallë të gjerë në këtë vit jubilar të 100-vjetorit të shtetit shqiptar. Organizatorja e aktivitetit ishte Bashkësia e Kebekut në Montreal dhe kryetari i saj z. Kujtim Ismaili.

Pak historik …

Në fillim ishte paraparë të kishte edhe një ekip tjetër nga rrethinat e Torontos, nga Londoni apo Mississauga. Por, në ditët e fundit vetëm tre komunitete shqiptare mundën të paraqiten. Ndaj dhe organizatorët në Montreal përgatitën në 2 ditët e fundit një ekip të dytë. Por pse pikërisht Montreali, Otava dhe Hamilton? Nuk është çudi, pasi tradicionalisht, organizatat shqiptare që grumbullojnë në vetvete shqiptarët si në Otava dhe në Montreal, kanë bashkëpunuar me njëra-tjetrën. Pra, lidhja nuk mungon. Le të kujtojmë se z. Shani Pnishi i shoqatës së shqiptarëve të Hamiltonit ishte i pranishëm në ceremoninë e dorësimit nga Bashkësia Shqiptare e Kebekut në Montreal të portretit të Nënë Terezës Oratoriumit Saint-Joseph në Montreal. Pra edhe në këtë rast lidhjet mes shqiptarëve të Montrealit dhe Hamiltonit ekzistojnë. Kjo, mendoj se shpiegon realizimin e këtij aktiviteti nga këto tre organizata. Po Toronto? Le të themi nja dy fjalë më poshtë…

Kupa e Shqiptarëve të Kanadasë

Kupa u zhvillua ditën e dielë në datën 8 korrik 2012. Ndonëse korrik, për fat temperatura ishte e përshtatshme për zhvillimin e aktivitetit. Si dëshmitar i përgatitjeve të aktivitetit, mund të them se jo vetëm organizatori, kryetari i shoqatës shqiptare këtu në Montreal, por edhe veprimtarë të tjerë të këtushëm, treguan interes që aktiviteti të zhvillohet sa më mirë e mbi të gjitha t’ia arrij qëllimit që ishte të argëtonte pjesmarrësit dhe të krijonte ura bashkëpunimi mes shqiptarëve që jetojnë në qytete të ndryshme të Kanadasë. Kështu, ishte nisma e disa veprimtarëve të Montrealit, sodomos e z. Hyzri Sinani, krijimi i një ekipi të katërt për të zbukuruar edhe më shumë spektaklin. Kështu, u krijuan 4 ekipe që përfaqësonin Hamiltonin, Otavën dhe 2 ekipe të Montrealit. Shorti vuri përball njëri-tjetrit Hamiltonin dhe Otavën dhe dy ekipet e Montrealit u vunë përballë njëri-tjetrit. Ndeshja e parë, ajo mes Hamiltonit dhe Otavës përfundoi me rezultatin 4:1 duke bërë që ekipi i Hamiltonit të tregoj një cilësi të veçantë futbolli.

Ndeshja mes dy ekipeve të Montrealit, përundoi 2:1 në favor të ekipit të parë që është ekipi i Ferizaj, fitues i kupës lokale të këtij viti.

Para finales së madhe, një ndeshje mes ekipit të Otavës dhe ekipit të dytë të Montrealit për të merituar vendin e tretë, bëri të mundur përgatitjen e dy ekipeve më të mirë për finalen. Ekipi i Montrealit në minutat shtesë mundi të fitonte vendin e tretë.

Finalja …

Ekipi i Hamiltonit që fitoi kupën e shqiptarëve të Kanadasë

Finalja mes ekipit të Hamiltonit dhe ekipt të parë të Montrealit ishte një farë spektakti me shijen e finales së Euro 2012. Përfaqësuesit e Hamiltonit, teknik, të shkathët, të saktë, të disiplinuar, të qetë ia dolën jo vetëm të fitojnë por me gola njëri më i bukur se tjetri. Kur unë i thash njërit prej tyre se jeni si Spanja (ekipi im më i preferuar…) ai m’a ktheu : – Jo, jemi si Kosova… Dua të sjell këtu punën e trainerit të ekipit z. Fatmir Laçi që gjatë gjithë kohës u rrinte lojtarëve pranë me udhëzime, me ndërrime, me inkurajime. Ekipi i Hamiltonit ishte një ekip i ri dhe siç n’a thanë, ai nuk ishte elita e futbollit që ata kanë në Hamilton. Prioriteti i organizatorëve ishte marrja në ekip e aktivistëve të shoqatës atje për të nxitur mbajtjen në këmbë të shoqatës. Por kuptohet që jo të gjithë mund të ishin në gjendje të vinin në Montreal. Ndonëse të gjithë lojtarët e Hamiltonit ishin për t’u dalluar po përmend një emër që e dëgjova të lakohej më shumë nga të tjerët dhe ai ishte Vullnet Nura si dhe kapiteni i ekipit z. Eroll Krasniqi. Fitorja 3:0 ndaj përfaqësueses së Montrealit ishte një fitore e pastër dhe plotësisht e merituar. Në mbyllje të ndeshjes ata u duartrokitën nga të gjithë të pranishmit.

Takim sportiv?

Kupa e futbollit e shqiptarëve të Kanadasë, nuk ishte vetëm një takim sportiv. Nga Otava veç ekipit dhe një delegacioni që e shoqëronte ishte edhe z. Ded Gjergji 76 vjeç, i cili, pasi lexoi numrin e fundit të Shqiptarit të Montrealit bëri vrejtjen se pse duhet të ketë vetëm « Shqiptari i Montrealit » kur ky koncept mund të jetë edhe më i gjerë. E njëjta vrejtje erdhi edhe nga Shani Pnishi i shoqatës së Hamiltonit. Pra, dëshira për të bashkëpunuar, për të shkëmbyer mes shqiptarëve këtu në Kanada është e madhe. Por, as puna për të realizuar një gjë të tillë nuk mungon.

Z. Ded Gjergji udhëtoi nga Ottawa për të ndjekur ekipin e zemrës, Otava…

Toronto?

Nuk do t’a kisha përmendur këtë element që mungonte në këtë festë të shqiptarëve të Kanadasë por dje, pasi kisha hedhur fotot e takimit në facebook një nga kontaktet në facebook bëri këtë pyetje : Po Toronto, a u ftua në këtë aktivitet? Nuk jam në gjendje të përgjigjem por di që z. Shani Pnishi u përpoq për të bërë të njohur këtë nismë ndër shoqatat shqiptare në rrethinat e Torontos. Sigurisht që prania e një ekipi apo delegacioni nga metropoli kanadez do t’i bënte nder një aktiviteti të till dhe natyrisht do krijonte lidhje më të forta mes shoqatave shqiptare. Kjo duke u nisur nga pesha që zënë shqiptarët e Torontos në jetën e shqiptarëve këtu në Kanada. Shpresojmë që një gjë e tillë të korrigjohet më pas.

Ndoshta për ata që ndoqën një aktivitet të tillë, mund të ketë edhe vrejtje por përtej ndonjë mangësie unë do të desha të përgëzoj organizatorin (çuditërisht ai ishte jo shumë i rrethuar nga anëtarë të kryesisë…) z. Kujtim Ismaili, z. Shani Pnishi (Hamilton) dhe z. Arbnor Krasniqi (Ottawa) për bërjen të mundur të aktivitetit. Dua të falenderoj edhe ata pjesmarrës në aktivitet, sportist apo spektator që lanë ndonjë aktivitet tjetër për të ndjekur Kupën e Shqiptarëve të Kanadasë e sidomos z. Ded Gjergji që erdhi enkas nga Otava si dhe dy miqtë e mi dr Gëzim Bytyçi dhe z. Shpëtim Kola me të cilët kemi qenë në kontakt të përhershëm që nga vizita ime e fundit në Ottawa.

Ajet Nuro

Montreal, Kanada 9 korrik 2012