Dituria

  • Rrit madhësinë e fondit
  • Madhësia normale e fontit
  • Ul madhësinë e fontit
Dituria

Kurioz për Kosovën

Ronny Augustsson suedezi i cili në mënyrë fantastike shqiptareve që jetojnë dhe veprojnë në këtë qytet u sjellë një copë atëdhe para.

Ronnu Augustsson gjatë ligjerimit

Një mbremje kulturore kushutar Republikës së Kosovës organizuar nga Qendra Kulturore Shqiptare Migjeni në Borås së bashku me shoqatat kulturore suedeze Glokal Sjuhärad dhe Vi Hässleholmen , ishte një moment njohje për më së afërmi të Kosovës dhe shqiptareve të cilët vijnë nga atje. Dihet mirëfilli se në Suedi edhe nuk është numër i vogël i shqiptarëve që jetojnë ketu.
Pra në Suedi në bazë të një statistik eka mbi 50 000 shqiptar të cilët jetojnë dhe veprojnë në këtë shtet skandinav.

Lexo ma...
 

HIPOKRIZIJA

H I P O K R I Z I J A

Shumë herë duke menduar për natyrën njerëzore dhe personalitetin e tyre, unë shpesh herë ndalem tek një fenomen qe mendojë se në masë të madhe e kanë te gjithë njerëzit, pra mendojë se në raste të caktuara të gjithë njerëzit janë hipokrit!

-E dime se cfare eshte hipokrizia, pra vjen nga fjala greke shtirje!

 

Hipokrit: Që shtiret sikur është i mirë, i virtytshëm e i dashur, me qëllim që të gënjejë të tjerët; që mban qëndrim me dy faqe, shtirak, shtinjak; që nuk i shpreh haptas ndjenjat, bindjet ose qëllimet e verteta.

Lexo ma...
 

U mbajt mbledhja vjetore e Krysise se QKSH "Migjeni"

NJË BASHKEPUNIM I SUKSESSHËM I QKSH MIGJENI ME SHOQATAT SI MOTRA NË QYTETIN BORÅS

Puna e palodhshme dhe frytedhënse e anëtareve te QKSH "Migjeni" në Borås po jep ditë e më shumë rezultate pozitive në ruajtjen dhe kutivimin e kulturës, gjuhës dhe traditës shqiptare. Kjo shifet ne rezulatet e arritura të cilat u prezetnuan në mbledhjen vjetore të punës së kësaj Qendre e cila u mbajt keto ditë këtu në Borås. Në mënyrë të gjithanashme u vlersua puna e dy mediumeve kryesore të QKSH "Migjeni" puna e revitës Dituria e cila po hynë ne vitin e katert të daljes së saj me plot sukses duke prezentuar gjuhën dhe kulturën shqipe këtu ne Skandinavi si dhe bashkepunimi i i saj i ngusht me shumë shoqata tjera kulturore shqiptare në të katër anet e botës, por ajo më krysorja eshte lidhja e ngushtë me vendlindjen. Njashtu edhe radio lokale Radio dituria me sukses po kryen misonin e saj me infromata kulturore nga ketu dhe trojet shqiptare si dhe me programet e saja muzikore.U vlersua puna e bëre gjate vitit që lam pas duke bërë nje analizë të gjithe asaj që e ka percjellur veprimtarine kesaj Qendre e qe nga anetaret e pranishem u vlersua shume pozitive dhe e sukseshme. Ishin mjaft të qelluara punët të cilat janë realizuar gjate viti që lam pas e ku rëndesi krysore i eshte ksuhtuar punes me femije dhe te rinje.

Lexo ma...
 

FJALA POETIKE KA PESHË DHE PESHA E SAJ KA KUPTIM DHE NUK ËSHTË E LEHTË

Sokol Demaku

FJALA POETIKE KA PESHË DHE PESHA E SAJ KA KUPTIM DHE NUK ËSHTË E LEHTË

Në një ambient të ngrohtë vëllazëror, në një ambient familjar në qytetin Borås të Suedisë u mbajt Festivali i katërtë me radhë i poezisë në mërgatë organzuar nga Qendra Kulturore Shqiptare Migjeni e këtij qyeti në bashkepunim me Shoqtaën e  shkrimtarëve shqiptar në Suedi.


Shoqata kulturore shqiptare "Migjeni" në qytetin Borås të Suedisë së largët që më veprimtarin e vet të pandalshme krijuese ka mbledhurë rreth vetës penatë më të njohura shqiptare në mërgatë këtu e kaër vite me radhë me shumë sukses organizon festivalin e poezisë në mërgatë në të cilin Festival vec poetëve shqiptar nga të katër anët e botës marrin pjesë të barabartë edhe poet e kombëve dhe kombësive tjera të cilët jetojnë dhe veprojnbë në Mbretërinë suedeze.

Në mjediset e këndshme të lokalit "Sinnenshus" pronë e një shoqate kulturore suedeze ”Yxhammansgården”me të cilën QKSH Migjeni ka një bashkëpunim të kahmotshëm, një ambient fantastik për veprimtari të tilla poetike, një ambient i cili në vete ngërthen një ambient mjaftë atraktiv e që kjo ndërtesë daton nga viti 1898 e në të u mblodhën së bashku poet, shkrimtar për të marrë pjesë në Festivalin e poezisë ”Sofra poetike Borås 2016”.

Hapjen e  festivalit të kaërtë e bëri kryetari i QKSH Migjeni Sokol Demaku e pastaj erdhen fjalët përshendetëse të kryetarit të shqoatës së shkrimtareve shqiptarë në Suedi Hysen Ibrahimit dhe anëtarit të krysise që QKSH Migjeni hamit Gurguri për mysafirët dhe të pranishmët në Festival.

U paraqit një dokumentar i shkrutër për punë e palodhshme të entuziatëve të cilët përmes QKSH Migjeni, janë në çdo vend ku frymon shqip, në çdo cep të botës, përmes radio Diturisë, revistës tashme të deshmuar Dituria dhe se fundmi edhe përmes ekranit të TV Dituria nga studio në qyetin Borås.

Festivalin përshendeten edhe miqt suedez Ida Legnemark, kryetare e komunës së distriktit Lindje në Borås,Emine Hoti poete dhe shkrimtare nga Norvegjia, Edona Heta Sejdiaj një aktiviste e dalluar nga Hässleholm udheheqese e shoqates ”Albanska bruder i Svergige” e cila shoqatë i ka vu për detyre vetes te ndihmoj vorfnjaket dhe te pa shtepitë në Vendlindje ne Kosvë. Tani këto të reja kanë filluar ndertimine dy shtëpive në Kosovë me mjetet të cilata to kane grumbullua nga mërgimtarët shqiptar në Suedi. Ajio paraqiti edhe nje dokumentar lidhur me punën që është duke u bëwrë në këtë drejtim  këtu dhe në vendlindje.

Në pjesën e  parë të programit që ishte rezervua për ndarjen e mirënjohjeve QKSH Migjeni kishte parë të arsyeshme që të falenderoj shoqata dhe individë të cilët kanë një bashkëpunim me te dhe ndihmojnë QKSH Migjeni në realizimin e objektivave kulturore në mërgatë.


Kështu që Krysia e QKSH ”Migjeni” kishte vendosurë që Bahtir Latifi, Emine Hoti dhe Suela Bala të nderohenn me ”Santa monica”Kristaltë të QKSH Migjeni, dhe njëherit me nga një ”Mirënjohje” Biblioteka e qytetit Lezhë, Emine Hoti dhe Suela bala pastaj miqt suedez me nga një pikturë nga trojet shqiptare si Ida Legnemark Kryetare e komunës së pjesë së qytetit Lindje në Borås, mësuest Maroun Abu Nader, Linda Abrahamsson dhe Bengt Lindgren ndersa Edona Heta Sejdiaj me një komplet veshje kombëtare për vajza, të gjitha këto dhuarata nga QKSH Migjeni për miqt e Festivalit.

Emine Hoti, poete, prozatore por edhe artizanale e veshjeve kometare shqiptare u dhuroi nga një palë veshje udhehqesve të QKSH Migjeni në Borås, Bahtir latifi, Hakif Jashati dhe Sokol Demaku me nga një pal duq. Një palë veshje kombëtare, për mysafiren nga Lezha Suela Bala të punuara nga mërgimtarja të vendosura në një Jangjik të punuar me dorë, pastaj nga e njejta dhe nji palë rroba kombëtare një aktivistes Saranda Iseni në Suedi, (të vendosura në Jangjik të punuar me dorë, dhe së fundi nga kjo mike e festivalit një palë duqi me librat e saja dhuratë për pjesëmarrësit e fsetivalit.

Pas këtij momenti mjaftë impreisonues për të pranishmit dhe që mendoj se ka vlerë filloi pjesa e parë e programit artistik me prezentimin e peozive konkuruese në festival të cilat poezi i vleson juria profesionale e festivalit.

Në Festival ishin paraqitr 43 poet me peozite e tyre, prej tyre kater poet suedez, një Kurd dhe nje Iranian.

Juria porfesionale  Festivalit pasdite shpalli fituesit e festivalit:

Shoqata e shkrimtarëve shqiptarë në Suedi ndau këto çmime:

Çmimi Poezia e festivalit Sofra peotike Borås 2016:Shyqeri Sejdiu

Vendi i parë:Fetah Bahtiri

Vendi i dytë:Loisse Halvardson och Henrik Mimersson

Vendi i tretë:Mona Juniku

Edhe QKSH Migjeni ndau katër çmime:

Çmimi Poezia e festivalit Sofra peotike Borås 2016:Idriz gashi

Vendi i parë:Shabana Osmani

Vendi i dytë:Elhame Zhtia Krasniqi

Vendi i tretë:Bajram Muharremi

QKSH Migjeni dhe Shoqata e shkrimtareve ishin kujdesur që të gjithe poetet pjesëmarrës në festival të nëntëmbdhjetë sa ishin prezent sot këtu të shpërblej me nga një “Glob të kristalt” dhe nga një Fletë falenderim për pjesëmarrje në Festival.


Shije të bukur dhe vlerë të lartë artistike këtij manifestimi i dha edhe pjesëmarrja e miqeve suedez poet të njohur në letersin suedeze Luis Hardvardsson dhe Henrik Mimerson të cilët më poezite e tyre i dhanë impuls dhe jetë festivalit, ku ata poezitë e tyre i recitojnë me muzikë të cilën ata e kanë krijuar vetë dhe ua kanë përshaturë përmbajtjeve të poezive. Luis në nëntor është shpallur shkrimatre viti në Regjionin e përendimit të Lidhjes së shkrimatreve suedez me romain e saj “Swed english” që ka bërë jehonë në Angli dhe Suedi.

QKSH Migjeni u ndau mirenjohje dhe dy poeteve anëtar të Lidhjes së shkrimtareve suedez ne regjionin përenmdim Axin Welat dhe Soleyman Ghasemiani.

Në përfundim të pjesës së parë të programit poetik, në shenjë falenderimi për të gjithë ata që kontribuan, ndihmuan dhe mbështetën shoqatën në forma të ndryshme, qoftë, me shkrime, apo me punë të palodhshme, Shoqata "Migjeni" i nderoi me mirënjohje.

Pas ndarjes së mirënjohjeve, radha i erdhi darkës, me ushqime të shijshme tradicionale për të gjithë pjesmarrësit në këtë eveniment poetik, përgatitur nga këshilli organizativ i Festivalit të Poezisë Sofra poetike Borås 2016.

Nër pjesën e dytë të programit u bë promovimi i librrave të botuara nga poet dhe shkrimtar anëtarë të Shoqatës së shkrimtareve shqiptar në Suedi dhe poet e shkrimtar anëtar të QKSH “Migjeni” në Borås.

Promovimi i librave të botuara nga anetar te Shoqatës së Shkrimtareve dhe QKSG Migjeni mes dy Festivaleve në Festivalin e  katërtë të poezisë Borås 2016

Referon                              Libri                                                         Autori

Ibrahim Abedini                 Thesari 4                                                   SHSHSASH

Sokol Demaku                    Antologji e poezisë së Festivalit               SHSHASH dhe Dituria

Hysen Ibrahimi                   Faleminderit Mitrovicë                             Fetah Bahtiri

Fetah Bahtiri                       Gjurmë Atdhetarie                                   Bajram Muharremi

Hysen Ibrahimi                   Klithmë Nate                                                                 Mone Juniku

Bahtir Latifi                        Burri në provë                                          Hamit Gurguri

Fetah Bahtiri                       Vepra 1                                                     Hysen Ibrahimi

Xhavit Çitaku                    Magjia e zemrës                                       Sokol Demaku

Hamit Gurguri                  Jetë ferri                                                    Emine Hoti

I tërë ky organizim madhështor është rezultat i punës së palodhshme të anëtarëve të shoqatës, në bashkëpunim me shoqatat si motra shqiptare dhe suedeze.

Është kënaqësi të jesh në mesin e miqëve, të cilët adhurojnë dhe kultivojnë gjuhën shqipe, traditën edhe kulturën shqiptare, ashtu sikur edhe ata të jenë shqiptar. E ndiejmë edhe ne, këtë se dhe ne duhet të punojmë në pasurimin dhe kultivimin e gjuhës shqipe, e cila na jep virtytet shqiptare, e kultvojmë atë dhe e pasurojmë të folmen tonë, për çdo ditë. Ne jemi kudo, ku flitet shqip. Pra, zëri ynë, zeri i peotit, është në çdo vatër, aty ku flitet dhe shkruhet shqip, aty ku frymon shqip pa marrë parasysh kufijtë e vendin, se ku jetojnë shqiptarët.

Recensioni për libratë e boturar dhe promovuar ne Festival.


Bahtir Latifi

Recension i librit ”Burri në provë”i Hamit Gurgurit

Të nderuar të pranishëm në këtë Fesatë të madhe të poezisë dhe librit shqip në mërgatë, unë në pak fjalë do ndalem tek libri më i ri i poetit dhe shkrimtarit Hamit Gurguri që në vete mban një emër dhe epitet krenaria për burrin shqiptar në të gjitha kohët e jetës së tij.

Pra është fjala për romanin e tij më të rim e titull ”Burri në provë”dal nga shtypi në vitin 2016 në botim  të shtëpisë botuese ”Erik Hans” n ga Gislaved i Suedisë, në 165 faqe e që në vete ngërthem 12 kapituj të ndryshëm të cilët në mënyrë zingjirore lidhen me njeri tjetrin deri në përfundimin e librit.

Romani ”Burri në provë”i Hamit Gurgurit i kushtohet kryekëputë një tradite të lashtë shekullore burrërisë dhe taditës se burrit shiqptar në kohë dhe kushte dhe të beme të ndryshme të jetës. Përshkruan ngjarje mjaft interesante dhe të vërteta por përmes përsonazheve të sajuara por me mjaftë mjeshtri dhe me një përshtatje shumë interesante e cila edhe më shumë ia shtonë vlerësn dhe lexushmerinë romanit.

Libri nis me një shënim interesant të autorit, ku ai i kumton lexuesit se lexuesi ka përpara një roman historik por që, sipas mendimit tim, me përmbajtjen dhe mesazhet e vyera, sepse, mendimet e Gurgurit janë të thëna dhe të shprehura thjesht dhe bukur, kanë freskinë e jetës së përditshme, ato këshillojnë besim e shpresë, nxitin te njeriu përfytyrime të bukura, frymëzojnë dhe tregojnë rrugë të drejta dhe të ndriçuara, ato pasurojnë konceptin dhe vizionin, e ndihmojnë njeriun të lehtësojë e zbut hallet e vështirësitë, të zgjidhë me natyrshmëri situatat e komplikuara sikur ajo e përsonazhit krysor të romanit në fjalë.

Autori i romanit ia arrin qëllimit që i ka vënë vetes kur gjatë shtjellimi të ngjarjeve letrare ai në menyrë artistike, nxjerr përfundime filozofike e që kanë vlera të larta morale.

Një ngajrje e rrallë, që prezentohet në romanin në fjalë, kur njeriu vëhet në sprovë para rrezikut. Kjo i ndodhi edhe kryepërsonazhit të romanit, kur ati iu kërkua nga pushteti i kohës nga pushteti shtypës të ngre gishtin dhe dorën ndaj tre personave të pafajshëm, duke i ngarkuar ata se kinse kishin kryer vrasje, e për këtë të mbulohej e vërteta dhe këta të nxirreshin para drejtësise¨së padrejtë të shtypësit dhe robëruesit të kohës.

Por populli ynë si edhe ne dim e sikur edhe autori na përshkruan në romanine  tij ”Burri në provë”di dhe diti të nxirret nga më e këqja e shumë herë këtë e shprehu edhe përmes humorit dhe satirës së mprehtë për tu bërë ballë të gjitha të këqijave që i vinin nga regjimet e ndryshme satrape të kohës.

Është e udhës të thuhet se ky libër është një kronologji gjarjesh, një tabllo jete dhe kohe e një epoke njerëzore që na përshkruan dhe tregon rrethanat e jetës së njeriut tonë, virtytet e mrekullueshme të njeiut tonë dhe sakrificën për një jetë të dinjitetshme për modesti dhe ajo cka gjithmon shqiptarine ka bërë të fortë Burrëri.

Leximi i librit “Burri në provë” të bën të meditosh, të nxit mendime dhe ide, të rrit respektin për njerëzit e penës, intelektualët e vërtetë, që vetësakrifikohen, që në vend të “shpatës” përdorin penën e mprehtë, ata nuk zhurmojnë, por në heshtje nxitin, frymëzojnë dhe ndihmojnë ndryshimet pozitive. Për krijuesit janë të papajtueshme brimat, egërsia dhe barbaria, prandaj, ata dinë t`i zgjidhin gjërat ndryshe, me dashuri dhe humanizëm, me mendim të artë dhe dituri deri edhe me sakrifikim.

E përgezoj autorin për një libër aq të dashurë për lexuesin.


****

Fetah Bahtiri

RECENSION

Hysen Ibrahimi: VEPRA 1

Në fund të vitit 2015 doli nga shtypi libri i autorit Hysen Ibrahimi me titullin: ” VEPRA 1, VLERËSIME, OPONIONE, INTERVISTA,

RECENSIONE”. Botues është Shoqata e Shkrimtarëve dhe Artistëve Shqiptarë ”Papa Klementi XI Albani”, Suedi.

Disa të dhëna teknike dhe karakteristike për librin janë si vijon: libri është i shtypur bardh e zi, ka 320 faqe të formatitt 17 x 24 cm. dhe është i ndarë në katër kapituj: Kapitulli 1 – Vlerësime, Kapitulli 2 – Oponione, Kapitulli 3 – Intervista dhe Kapitulli 4 – Recensione, kritika letrare.

Vetë autori në parathënie orienton lexuesin në brumin të cilin e gjen në libër. Ai sqaron se ky libër ngërthen disa vlerësime e opinione që në mjetet e informimit janë shkruar dhe shprehur nga autorë të ndryshëm përkitazi me veprimtarinë e tij shumëvjeçare në shërbim të atdheut, kombit dhe për disa nga angazhimet e kontributet e tij në këtë drejtim, ashtu siç janë parë dhe vlerësuar nga autorët e shkrimeve në mjetet e informimit. Në të vërtetë, shkrimet e vlerësimet janë të shumëta dhe të llojllojshme, por kësaj radhe prezantohen vetëm disa prej tyre, siç janë për shembull intervistat me autorin e këtij libri, opinione, pikëpamje, vlerësime etj.

Autori shton se atë në jetë e kanë preokupuar e munduar shumë edhe ecuritë politike në tërë gjeografinë shqiptare. Çdo lëvizje, çdo veprimtari pozitive apo negative qoftë ajo, ka krijuar emocione e qerdhe në shpirtin dhe në zemrën e autorit Hysen Ibrahimi. Ai sqaron më tutje se gjatë tërë jetës është përpëlitur me ato ndjenja, të cilat kurrë nuk e kanë lënë të qetë. Kjo ndjenjë ka bërë që të veprojë e të veprojë, të punojë për t´u shërbyer atyre që kanë pasur nevojë, për t´i organizuar njerëzit (sidomos në mërgatën tonë të madhe jashtë atdheut), në mënyrë që një ditë populli i tij t´i korrë frytet e bereqetit që quhet liri e plotë dhe pavarësi, gjë të cilën e gëzojnë të gjithë popujt e botës së civilizuar. Në këtë libër janë paraqitur disa pikëpamje të autorit për disa çështje, njerëz e rrethana me të cilat është rrekur ndër dekada.

Duke bërë përpjekje që ai t´i kuptojë mirë e plotësisht mesazhet e krijuesve edhe në gjini të ndryshme letrare, ka bërë përpjekje të depërtojë në shpirtin e autorëve të veprave të këtilla dhe ka shkruar e botuar bukur shumë recensione, kritika letrare dhe vlerësime për vepra të autorëve të niveleve të ndryshme. Recensionet, kritikat letrare dhe vlerësimet i ka bërë ashtu siç i ka parë, përjetuar dhe kuptuar mesazhet e autorëve. E ndien veten të nderuar që disa prej tyre t´i prezantojë në këtë libër.

Pra, në këtë libër vërehet një spektër i gjerë i veprimtarisë dhe i angazhimeve të autorit. Autori ka kthetruar bukur thell në politikën aktuale të kombit shqiptar, por edhe në krijimtarinë letrare në prozë e poezi të shumë autorëve shqiptarë.

Edhe vetë titulli ”VEPRA 1 (Vlerësime, opinione, intervista, recensione)” na bën të kuptojmë se çka gjejmë në te: pra, aty hasim shkrime për autorin Hysen Ibrahimi, por edhe shkrime të tij të cilat peshojnë në aktualitetin edhe politik, e edhe të krijimtarisë së tij letrare, po ashtu edhe publicistike. Pra, ky libër pjesërisht është publicistik, por në te hasim edhe kritika letrare për vepra të shumta të autorëve shqiptarë.

Ajo që është më karakteristike në këtë libër qëndron në sa vijon: këtu hasim një energji të madhe e të pabesueshme gjigante të autorit, një vrull e vullnet tepër voluminoz për t´u kacafytur me tema të shumta, për çka secili duhet t´i lakmojë për një elan kaq të madh krijues. Kacafytja e tij shumëfare me shumëllojshmëri temash del se është shtytje nga brendia e qenies së tij me synimin e vetëm: t´i shërbejë njerëzimit, ambientit, atdheut – të gjithë atyre që u nevojitet një shërbim i këtillë.

Autori në parathënien e librit ka theksuar: ”Nëpër kokë më sillen shumë koncepte e ide, kam shumë materiale dhe nëse më shërben shëndeti, synoj që në të ardhmen të gjitha idetë t´i shtrojë në letër, ndoshta në katër, pesë apo edhe më shumë libra, gjithnjë duke vazhduar me numrat 2, 3 e kështu me radhë, në mënyrë që edhe pasardhësit tanë të mësojnë për këtë periudhë përpjekjesh e sakrificash nëpër të cilën kanë kaluar paraardhësit e tyre.” Pra, ky është një paralajmërim  se Hysen Ibrahimi do të vazhdojë me vepra të tjera të këtij zhanri, me numrat 2, 3, 4 e tutje. Kjo e zgjon kureshtjen e secilit lexues, prandaj me këtë zgjohet kërshëria e tij (e lexuesit) dhe gjhithësesi do të jetë interesante të përcillet kjo veprimtari krijuese (e shkruar) e Hysen Ibrahimit. Ai në parathënien e librit premton: ”Çdo lëshim eventual në këtë vepër, do të plotësohet në librin e radhës. Prandaj, vërjetjet e lexuesit janë shumë të mirëseardhura, sepse ato do ta pasurojnë krijimtarinë time dhe atyre do t´u jem

shumë mirënjohës.”

Si redaktor i këtij libri, Hysen Ibrahimit i dëshiroj shëndet të mirë dhe realizimin e plotë të planifikimeve të tij për shkrimin me sukses të gjitha veprave të paralajmëruara, pikërisht ashtu siç i ka menduar.

Të priftë e mbara në krijimtari dhe në veprimtari!

****

Recension i Sokol Demaku për Antologji poetike ” Sofra poetike Borås 2016”

Se libri është ai që bashkon njerëzit, se libri është pishtar i madh i cili rrezaton dritë e dituri te njerzit, këtë e kuptova nga puna me poezinë dhe me librin.

Ka kohë dhe vite që bashkatdhetarët tanë lëshuan vatrat e tyre dhe sot janë pothuajse në të gjitha vendet e botës, të shpërndarë , ku ata jetojnë dhe frymojnë.

Duke marrë parsysh numrin e madh të fëmijëve në mërgim, pra shkollarëve atje, e duke qenë edhe vet mësues apo pedagog i këtyre fëmijëve tanë në mërgim, e pashë të nevojshme dhe i hyra një pune mjaft delikate dhe madhore që të botoj këtë “Antologji të poezisë” në mërgim.

Duhet theksuar se një shumicë e këtyre poetëve jetojnë dhe veprojnë në mërgim. Ata hasin në shumë vështirësi gjatë punës së tyre edhe me poezinë, por edhe në jetë dhe mendova se ia vlen që QKSH” Migjeni” në Borås, si organziatore e Festivalit të poezisë “Sofra poetike, Borås”, këtu e pesë vite me radhë, të nxjerrim në pah këtë punë që bëjnë poetët.

Jeta, kjo dhuratë e shenjtë, është një rrjedhje pa mbarim. Valët e egra të saj që dallgëzojnë mbi njeriun, e bëjnë të gjatë udhën e mundimeve. Por puna dhe drita e diturisë, zgjuarsia në veprime, vendosmëria për sakrifica, janë fanarë, si leva e Arkimedit, që i ndriçojnë udhët e njerëzimit për jetë më të mirë. Kurbeti... Fatkeqësi shekullore për kombin tonë, pasojë e paevitueshme e pushtimeve barbare, faktorëve ekonomikë, politikë, fetarë… Qoftë e shpejtë dita ku çdo shqiptar të kthehet pranë vatrës së vet, ku u lindë, pranë prindërve, që të mos u rrjedhin më lot. Me siguri kështu do të ndodhë. Fjala poetike ka peshë. Pesha e saj ka kuptim dhe nuk është e lehtë.

Besimi i poetit shpërthen, merr jetë dhe vrull, iu bie trumbetave për ndeshjet me vështirësitë e jetës; kumton tinguj njerëzorë, që japin forcë e guxim, besim dhe shpresë për të drejtën dhe të vërtetën. Jeta nuk është dukje, nuk është enigmë, as përfytyrim dhe ëndërr, ajo është reale dhe shpesh e ashpër. Bie zilja e sahatit dhe çohesh në mëngjes, duke falënderuar se lindi një ditë e re, ku çdonjërit i jepet mundësia të tregojë veten, të përhapë mes njerëzve fllade dashurie dhe mirësie, të krijojë gjëra të bukura e jetëdhënëse, me gjuhën e tij dhe të natyrës, me zërin pëshpëritës të pemëve, të luleve dhe të zogjëve.

Poeti di të bëjë thirrjen poetike, di ta bëjë të ndjeshëm lexuesin, të ngrejë lart fisnikërinë e shpirtit, të shpërndajë kudo dashuri dhe mirësi. Ai ia kushton gjithçka të mirë , jo egoizmit, por vetë jetës, Atdheut që e rritë dhe e edukon, vendit që e duam aq shumë, paçka se të gjithë jemi qytetarë të këtij rruzulli tokësor dhe kemi “certifikimin si qytetarë të shtëpisë së përbashkët të njerëzimit”.

Mjafton të kuptojmë thelbin e jetës së njeriut, kuptojmë se ai është qenje shoqërore dhe se më të keqen ka vetminë. Ndaj dhe afron gjithnjë pranë vetes njerëzit, të dashurit, të mirët, të mençurit. Ai nuk do që të mbetet vetëm dhe ia njeh thellë kuptimin asaj fjalës së bukur që thotë:Kërkoj përrallën që nuk arrij ta di”.Di shumë gjëra për miqësinë dhe shoqërinë, për familjen dhe dashurinë njerëzore, por ai di dhe pasojën, kur ajo mungon, di boshllëkun që ajo shkakton.

Paraqitu ashtu si je, nëse je me të vërtetë shqiptar, mos hezito, nuk ke pse të frikësohesh, ne jemi ata që i respektojmë të gjithë, prandaj edhe jemi të respektuar.

I falenderoj të dyzet poetët poezitë e të cilëve zunë vend në këtë Antologji poetike të dytën të këtij lloji që boton Redaksia e revistës Dituria në Borås.

Ju falmnderit

*****

Xhavit Citaku, recension librit “Magjie e zemres” të autorit Sokol Demaku

Përsiatje cilësisht e arritur

Sokol Demaku tashmë është bërë emër i njohur në krijimtarinë letrare shqipe. Deri me tash ky krijues i vyer ka botuar afër njëzet libra të zhanreve të ndryshme. Pos në shqip, ai ka botuar edhe një libër në gjuhën suedeze “ Baladë e përflakur” si dhe ka përkthyer librin e Lars Westman “ Djali dhe Tigri” dhe librin tjetër të autorit suedez Mats Wendblad  “ Gjueti diamantesh”.

Ndërkaq, edhe në librin e tij të fundit “ Magjia e Zemrës, Sokol Demaku troket bukur në shijen e lexuesit  dhe kësisoj e krijon atë atmosferë që ata me vështirësi  mund të ndalen së lexuari deri në poezinë e fundit. Me një të lexuar të librit është vështirë të gdhendet përmbajtja aq e fuqishme e librit “ Magjia e Zemrës” të autorit Sokol Demaku sepse në secilin varg, në secilën flet, njoftohesh  gjithnjë me diçka të re, me diçka interesante, pse të mos themi edhe joshëse për lexuesin. Sokol Demaku me një përkushtim të madh ka arritur që cilësisht të lë një përshtypje për fjalë të mençura që përdorë dhe shkruan gjatë gjithë librit, duke treguar aftësi në dhënien e porosisë së qartë imagjinatave për dashamirët e fjalës së shkruar.

Bukur shpesh Sokol Demaku në disa poezi shfaq një lloj konflikti në mes të ndjenjës, që e pushton autorin, dhe pamundësisë së konkretizimit, gjë që sjell gjendje të tensionuar, vuajtje dhe dhembje. Këtë mund ta vërejmë në poezinë e parë të librit “ Magjia e Zemrës” kur ndër të tjera thotë:

E prek heshtjen tënde

Sytë e kaltër shijoj

Po ndjej mall e dashuri

Edhe pse nga larg të kujtoj

Duke qenë e këtillë kjo ndjenjë nuk shfaqet në një mjedis të përcaktuar konkret. Në poezitë e këtij libri vërehen nota realiste në perceptimin dhe përjetimin e dashurisë. Përgjithësisht të kësaj natyre janë ato vjersha që frymëzohen nga vetë jeta e poetit, nga ngjarjet, faktet dhe marrëdhëniet konkrete. Në disa raste në to gërshetohet motivi i dashurisë me atë të mallengjimit  për atdheun, pastaj me natyrën dhe jetën në përgjithësi.  Poezitë e librit “ Magjia e Zemrës”  fitojnë konkretësi, me veçori individuale, detaje, mjedise, peizazhe të bukura. Të gjitha këto pasqyrojnë përfytyrimet poetike dhe nxisin forcën emocionale të krijimit poetik. Ato janë vjersha të ngrohta, në një frymëzim të vetvetishëm dhe ideartistikisht bukur të realizuara.

Poezitë e Sokol Demakut kanë gjetur një shtrirje të plotë e të larmishme të pasqyrimit të aspekteve  të njohura të paraqitjes origjinale të të trajtuarit të temës. Pos dashurisë që dominon në shumicën e vjershave të autorit,të tilla janë edhe kurbeti dhe plagët e tij të rënda. Kjo vërehet në vazhdimësi në poezitë e autorit të këtij libri kur gjithnjë nga largësia ( jeton në Suedinë e largët} kërkon që për shembull nga Trumcaku, Pulëbardha  e zogjtë të tjerë të kërkoj ndihmë për realizimin e dëshirës që të jetë sa më afër të asaj që ai e dashuron dhe dëshiron të jetë afër saj përgjithmonë. Herë-herë  në këto krijime njeriu shfaqet në marrëdhënie aktive edhe me natyrën. Ai atëherë na paraqitet si shijues dhe adhurues i saj, por si forcë aktive, që krijon vlera materiale në këtë mjedis natyror plotë jetë e bukuri. Në çaste kënaqësie shpirtërore komunikon e ndonjë rast dialogun me natyrën. Janë këto krijime të ngrohta, plotë dritë e hijeshi, që ngjallin ndjenjën e dashurisë për natyrën e bukur shqiptare, për zogjtë, malet, lulet, fushat dhe gjithçka tjetër. Kjo e pasuron vjershën me elemente të reja, të cilat ndihmojnë në përfitimin e një përfytyrimi më të zhdërvjelltë e më të pasur. Përgjithësisht në të gjitha vjershat e këtij motivi poeti Sokol Demaku është i pranishëm.

Vjershat e këtij libri janë të perceptueshme dhe nga ndërtimi dhe figuracioni ato janë të lehta e të pangarkuara. Ruhet në to sensi i masës. Ato përshkohen nga një lëvizje e gjallë, nga një botë e pasur ndjenjash, nga një larmi mjetesh poetike rreth temës që trajtohet, si dhe nga shpërthimi dhe brendësia shpirtërore që ndien poeti për diçka që poeti ndien nga larg. Pra, asesi këtu në Suedi ku ai jeton, punon e vepron, por atje larg, sigurisht, në atdheun e dashur. Ndihet në të dashuria e kujdesi për  të mbajtur gjallë dashurinë, ndoshta, edhe të humbur.

Sokol Demaku në poezitë e tij, në planin emocional esencën e njeriut e merr me vete, që do të thotë se njeriu është i lumtur në rrjedhën e saj. Dihet se koha ka historinë e vet dhe asesi ajo nuk mund të ngadalësohet. Koha merr me vete lumturinë, rininë e besa edhe dashurinë, ashtu siç e cek fuqishëm autori i librit “ Magjia e Zemrës”, Sokol Demaku. Nganjëherë sikur qëllimisht donë që përmes vargjeve të bëj një ngarkesë të paskajshme shpirtërore. Zaten ky është një iluzion optik që e shkakton emocioni kur njeriu e sheh jetën nga një këndvështrim  i jetës së shkuar apo më mirë më thënë i dashurisë, ndoshta, të humbur. Megjithatë, siç duket, poeti i then  iluzionet e tij, mbase, edhe besimin, sepse aty e sheh, ballafaqohet me të vërtetën, pavarësisht se dhembja e tij nuk është e pacaktuar. Këtë e thotë me një mjeshtri në poezinë “ Një natë e qetë” kur pos tjerash shprehet:

Një natë e qetë,

Për shpirtin lodhur,

Jam vetëm me vargun tim,

Ndjenjat karshi dashurisë zor se mund të durohen, ndaj ato emocione, ato dallgë shpërthejnë vrullshëm në vargje dhe poeti me këtë rast nuk ngurron që ta thërras dashurinë të jetë pranë tij në atë natë që është i vetmuar e i tretur në mendime.  Ai në vjershën “ Eja Sonte” pos tjerash thotë:

Të dua këtë mbrëmje,

Të përqafojë në krahëror.

Me sa dukët në poezitë e këtij libri, me të drejt mund të konstatojmë se nxitja e ndjenjës erotike është një imagjinatë e shqetësuar e poetit. Po ashtu, me të drejt mund të thuhet se përshkrimi i pamjes se jashtme, psh sytë e kaltër, të protagonistes imagjinative është në të vërtetë një ndjenjë fisnike që mund t’i bëhet një femre. Është ca vështirë për të kuptuar mirë e drejt se cili është synimi i përsiatjeve të poetit Sokol Demaku: është femra si një krijes që njeriun e ngritë në fushën e lumturisë, apo është bukuria që në përgjithësi definohet si një nocion për të cilin njeriu e vëren nga çasti në çast.

Nisur nga poezitë e librit “ Magjia e Zemrës” poeti që motiv ka dashurinë, ai nuk e portretizon në detaje të dashurën imagjinatave. As nuk e përmend në asnjë rast si duket veshja e saj dhe sa hije i kanë ato, si i duket fytyra, trupi, ecja etj. Pra, nuk dihet se çfarë karakteri shoqëror e moral ka dhe sa e bukur do të mund të jetë. Pra, ajo disi identifikohet si në mjegull në përpjekjet imagjinatave të  poetit  për të zbuluar se cila në të vërtetë është dashuria dhe bukuria që aq shumë e magjeps krijuesin. Në dashuri motivizohen edhe situatat e ashpra dramatike në shpirtin dhe jetën e njeriut. Vet njeriu fizik si qenie kalimtare e i infektuar nga principi i dashurisë që e ndien në vete si një trup të dytë dhe përpjekje dhe pamundësi për ta zënë e zotëruar plotësisht, bie në situata që i sjellin në të njëjtën kohë  deziluzione ndaj botës dhe vuajtje, por edhe kënaqësi dhe dashuri që nuk kanë të sosur. Megjithatë, dashuria nuk mund të identifikohet dhe nuk është një detyrë, është një kënaqësi dhe nuk duhet marrë punën në mënyrë tragjike. Në këtë rrugëtim poetik angazhohet edhe krijuesi Sokol Demaku, i cili në brendësinë, në ndjenjën dhe emocionin që shpreh për dashurinë, përparësi i jep jetës, e cila duhet mbrojtur me çdo kusht. Këtë ai e thotë jashtëzakonisht bukur në vjershën “ Jeta” kur ndër të tjera thotë:

Një trishtim,

Një himn, që do këndoje,

Një aventurë, që çdo kush do rrezikoj,

Jeta është jetë, atë mbroje.

Poeti Sokol Demaku nga prizmi i kurbetqarit sa bukur e përshkruan qëndresën madheshtore të truallit të Arbërit. Duke e ndier në shpirt mungesën e pranisë  së tij në tokën e të parëve të tanë, vendlindje, ai me fuqinë e vargut e lavdëron aq shumë mbijetesën qindvjeçare nga hordhitë barbare duke u shprehur kësisoj në poezinë “ Tek ura e vjetër”:

Të ftuar e paftuar,

Mbi ty kanë kalu,

Karvane  barbarësh

Furtuna pa nda,

Por madhështore ke mbetur.

Në fund mund të konstatoj se poeti Sokol Demaku në këtë libër ka arritur që në mënyrë profesionale, si një krijues tashmë i zhdërvjelltë, t’i afrohet lexuesit me sukses, ta josh atë dhe të pres që sa më parë të dalë me një krijim të ri qoftë poetik, apo të ndonjë gjinie tjetër letrare.

****

Hysen Ibrahimi

Recension

Në librin e titulluar ”KLITHMË NATE” e autorës Mone Juniku, do të gjeni poezi të standardizuara poetike dhe përgjithësisht me vargje të lidhura që i kushtohen në radhë të parë vendit të lindjes, pastaj të afërmëve, natyrës, dashurisë dhe trojeve etnike shqiptare. Po me kaq rëndësi është edhe mospërputhja e rimave, sepse autorja, rëndësi të parë i jep mesazhit të mirëfillt me kuptim të plotë. Prandaj, lidhja e fort e vargjeve me thënje të qëndrueshme ngrit dallueshëm formën e stabilitetit poetik. Me këtë krijon stabilitetin e mbrendshëm në përmbajtjen e vargut të poezisë, mendimit poetik që vërehenPo shumë mirë në këtë libër.

Libri është i ndarë në katër kapituj, që përbëjnë unitetin tematik, ku mund të hasni në poezi që ka vendin më shumë se sa një kapitull. Do të hasni po ashtu edhe në poezi që më tepër janë të modernizuara, që idenë autorja e zëvëndëson me figurë, përkatshisht me metaforë, që është një talent i pakontestueshëm në poezinë e saj.

Më falë një buzëqeshje

Engjëjt t’i ëndrroj

Më falë një lutje

Që të mbajë shpresë

Se zoti ekziston.

Në këtë libër me poezie, shifet prirja e autores, e cila çdo herë vë përballë, njeriun, dëshmorin, kohën, shpresën që janë të zakonshme te secili krijues. Ndaj, forcon idenë e imazhit, të ndjenjës, vuajtjes dhe shpresën. Po qe se e lexojm me vëmendje librin, do të hasim në shumë poezi afërsinë e ideve. Atëherë mund të konstatojmë se autorja Mone (Sadiku) Juniku, përkon shumë herë me realitetin dhe shprehë idealin e vet si gadishmëri deri në flijim për të mirën e përgjithshme.

Poezitë e autorës Mone Juniku, mbrenda librit ”KLITHMË NATE”, janë poezi që lë për të dëshiruar, sa bukur janë të thurura. Mund të themi se janë poezi që e fisnikrojnë shpirtin e njeriut.

Sot po lundroj                                                                                                            Në liqenin e lotëve                                                                                                           Valët e tij                                                                                          Nuk e di                                                                                                                      Ku më shpiejnë

Të lutem                                                                                                                     Ma kthe shpirtin tim.

Është kjo poezia e saj e shkruar në librin e saj. Kjo poezi, përkundër mesazhit që paraqet dhe ka një kuptim shumë të gjërë tematizues, ajo në vetvete nxjerr elemente të së kaluarës pa kthim. Poezitë e saj janë të radhitura mirë dhe secila ka një mesazh.

Duke e ditur se libri në fjalë i autorës Juniku është libri i parë i saj, me një përvoj të vogël në krijimtari, vërtetë krijohet bindja se ky libër mund të ishte i dhjeti e më tepër, gjithëmonë duke e vlerësuar poezinë e saj, letrare dhe krijuese.

Autores Juniku, i uroj suksese, shëndet dhe villnet që prap të na dhuroj libra me poezi të tjera.

 

 

UNË E DUA SHQIPËRINË, E DUA KUKESIN, GJITHCKA TË VENDIT TIM TË KRIJUAR NGA NATYRA, POR NUK E DUA KOR

 

Sokol Demaku

UNË E DUA SHQIPËRINË, E DUA KUKESIN, GJITHCKA TË VENDIT TIM TË KRIJUAR NGA NATYRA, POR NUK E DUA KORRUPSIONIN DHE PADREJTËSINË

-thotë e reja kukesiane Aida Selmanaj

Dëshira për të parë sa më pak njerëz të varfër, bëri që unë të merrem me politikat sociale degë të cilën unë e zgjodha per ta studiua.

Puna dhe shkolla kanë ndikuar më shumë tek unë persa i përket forcimit te karakterit lidhur me dëshiren për të ndihmuar njerzit në nevojë dhe shpesh herë I kam berë pyetjen vetës: A duhen ndryshuar politikat shteterore dhe sociale të shtetit në mënyrë te tillë që të mund te ketë nderhyrje për rritjen e mirëqenies te shresave të varfra. Dhe globalizmin e shoh me një sy të tillë që prioritet t’I jepet shtresës së mesme të shoqërisë, domethënë te jetë sa më I vogël ndryshimi ndermjet shtresave, me pak fjalë që pjesa më e madhe e njerëzimit t’I përkase shtresës së mesme. Ndoshta kjo nga dëshira sepse Kukesi perjeton varfëri dhe raste ekstreme të varfërisë.

Kush eshte Aida Selmanaj?

Aida Bashkim Selmanaj, lindur qytetin e Kukesit ku edhe jetoj. Shkollën 8 vjecare dhe shkollën e mesme kam kryer në qytetin e Kukesit.

Keni kryer shkollën fillore dhe të mesme në Kukes, cfarë janë përshtypjet tuaja nga ato kohëra?

Ndërkohë që, që nga viti 2001 kam frekuentuar rregullisht prezantimin e emisionit të fëmijëve të Radio Kukesit. Po në këte vit në qytetitin tonë, pas një shkeputjeje prej disa vitesh (para’97) u organizua Festivali i fëmijëve te qytetit tonë. Në ketë festival mora pjesë me kengën “Bota e Fëmijëve”. Këngë e cila u prezantua nga unë edhe ne festivalin 2001 ‘Fluturat E Prizerenit’. Kenga ishte e shkruar dhe e kompozuar nga babai im.Që nga ky vit e deri në fund te shkollës 8-vjecare unë kam qenë pjesemarrese ne festivalet e qytetit te Kukesit.Mbreslënese ka qenë koha e festivalit te fëmijëve dhe ishte kënaqesi e vitit festivali në maj te cdo viti. Ky ka qenë një fat per mua se jo të gjithë fëmijët mund të ishin pjesë e festivalit dhe Radio Kukesit. Shpresoj qe te rritet gjithnjë dhe me shumë pjesëmarrja e fëmijëve ne aktivitetet e ndryshme në qytetin e Kukesit, gjallëria e qytetin tim.

Keni studiuar ne Universitetin e Tiranes Fakultetin e Shkencave Sociale,dega ‘Administim dhe Politike Sociale’ cfare mund ten a thoni per kohen e studimeve tuaja atje?

Koha e studimeve ka qenë e ngjeshur me mesime, në ketë vit ishte momenti qe duhet të shkeputesha nga familja pjesërisht, duke shkuar në një qytet tjeter . Duke kuptuar akoma edhe me shumë rëndësinë e familjes dhe dëshira për te qëndruar pranë. Përvec kësaj kuptova qe politikat e shtetit ndikojnë ne mirëqenjen dhe zhvillimin e vendit , duke kuptuar njëkohesisht që globalizimi hyri ne rrjedhë si një domosdoshmeri për njerzimin.

Pas studimeve por edhe me heret ju keni punuar ne profesione te ndryshme, cfare mund ten a thoni per ato kohe te kaluar ne pune?

Puna dhe shkolla kanë ndikuar më shumë tek unë persa i perket forcimit te karakterit lidhur me deshiren per te ndihmuar njerzit ne nevoje dhe shpesh here I kam bere pyetjen vetes: A duhen ndryshuar politikat shteterore dhe sociale te shtetit ne menyre te tille qe te mund te kete nderhyrje per rritjen e mireqenies te shresave te varfra. Dhe globalizmin e shoh me nje sy te tille qe prioritet t’I jepet shtreses se mesem te shoqerise domethene te jete sa me I vogel ndryshimi ndermjet shtresave, me pak fjale qe pjesa me e madhe e njerezimit t’I perkase shtreses se mesme.Ndoshta kjo nga deshira sepse Kukesi perjeton varferi dhe raste ekstreme te varferise.

Çfarë do të thotë për ju profesioni gazetare, ju keni punuar gazetare ne disa programe te R.K?

Unë si bashkepuntore e Radio Kukesit në përgjithësi kam dashur të percjellë tek njerezit besim ne vetvete , deshire per jeten.Jam munduar te kem kontakte te drejtperdrejta, qe te ndejne veten lirshem dhe dicka ndryshe nga monotonia e perditshme por pa iu larguar realitetit.Duke u udhehequr nga idea qe mendja nuk duhet te jete thjeshte pecjellese e lajmit por mbi te gjitha ,per medimin tim duhet te jete perkrahje dhe shprese per njerzimin.

Aida Selmani ne nje kohe moderator e emisionit te Radio mengjesit ne R.K si e ndjen veten?

Jam munduar te percjell energji permes muzikës, nuk e di nëse ia kam arritur apo jo.

Si e kalon nje dite Aida?

Varësisht nga situata ku ndodhem. Momentalisht po punoj per temen e diplomes. Asnje dite si nje dite.Nje kohe me provime nje kohe me pune nje kohe me udhetim shpesh me kompjuter,nje kohe me trajnime dhe nje kohe me miq.

E lindur ne kukes, e rritur ne qytetin e Kukesit ku dh eke bere hapat e pare ne karrjere, sie ndjen dhe shpjegon kete Aida?

Deshira ime, perkujdesia e prinderve, fat, shume pune nga ana ime per te beret e mundur arritjet e thjeshta te mia.

Ju merreni me gazetari por cili eshte profesioni I vertet dhe qe ju e adhuroni?

Dëshira për të parë sa më pak njerëz të varfër, bëri që unë të merrem me politikat sociale degë të cilën unë e zgjodha per ta studiuar.

Ju pas te gjitha ketyre angazhimeve ne karrjere me vone kaloni ne inicjativen qytetare”te rinje kunder diskriminimit” cfare mund ten a thoni per kete?

Eshte nje fjale shume e madhe krahasuar me ate cfare une kam thene ne ate pjese te librit por shpresoj qe te gjithe te rinjet dhe bashkemoshataret e mi te kene ne vizionin e tyre nje kendveshtrim te perbashket me timin ne kete drejtim.Dhe atehere mendoj qe eshte bere mjaftueshem lidhur me diskriminimin e gruas.

Çfarë presin adhuruesit e R.K ne nte ardhmen nga Aida? Cilat jane planet tuaja?

Planet e mia lidhur me Radio Kuekesin edhe prespektiven time jane te lidhura me faktin se sa do mund te arrij une te krijoje lidhje me radio shqipetare ne radio te ndryshme te botes,Suedi , Australi , Norvegji i ,Amerike. Te degjohet zeri I banoreve te qytetit tim nga bashkeatdhetaret e tyre ne vende te ndryshme te botes dhe shkembim I kulturave me qytete te ndyshme te botes me te cilat shpresoj te binjakezohen me qytetin e Kukesit.

Si ka arritur Aida të krijoj shokë apo shoqe ne nje mes te ri?

Eshte puna ajo qe arrine te me krijoje shoqeri.

Vazhdoni studimet master shkencore “Etika dhe lidershipi” UT cfare pritni nga kjo?

Nga kjo pres qe te mund te arrije te krijoje dhe jap ide lidhur me mireqenien e banoreve te qytetit tim.

Çfarë e ben aiden krenare?

Do ndihesha krenare nese ne malet me lisa te gjate te Suedise te degjoheshin tingujt e “Orkestres se Temperuar” te artistit te popullit e Zef Grudes qe per mua eshte shpirti edhe jehona e Kukesit.

Nëse do te kishe mundesi te jepje ndihmesen tende ne realiteitn qe jetojme ne shqipetaret sot, ku menson se konkretisht duhet ndryshuar dicka?

Te qenurit sa me te lidhur dhe te bashkuar me njeri tjetrin te gjithe shqipetaret e te gjitha trevave kudo qe ndodhen. Nga and tjer perkrahje ekonomike te sinqerte te gjithe te rinjeve kudo qe ndodhen qe te arrijne te kapin majat ku ato pretendojne edhe kane aftesi intelektuale per te arritur.

Si eshte nga natyra Aida?

Me pelqen te ndjek gjithmone te renë.

Çfarë e lidhe aiden me Suedin, si arritet miqesin me albanologun e njohur Ullmar Qvick?

Mendoj , nuk jam shume e sigurt , sa kohe qe nuk e di se si jane njerzit ne Seuedi une vetem po flas medimet e mia : relieve i ngjashem me relieving e shqiperise me krijone idene se edhe njerezit jan te ngjashem mes njerezve,por ajo cfare me pelqen dukshem ne Suedi eshte mbeshtetja sociale e njerzve nga ana e shtetit dhe respektimi I rregullave nga ana e banoreve te Suedise.Kurse lidhur me Ullmarin ndoshta eshte kendveshtrimi I perbashket lidhur me humanizmin sepse per sa I perket aneve te tjera ai eshte shume lart ne krahasim me mua. Miqesine e arrit permes Radio Kukesit I cili degjohet online dhe njeherazi deshira e Ullmarit per radion edhe qytetin e Kukesit.

Nese kjo lami qe keni zgjedhur per studim nuk do te ishte profesioni juaj, ne cfare profesioni do e gjente veten Aida?

Ekonomiku eshte pjese qe me pelqen.

Planet tuaj për të ardhmen?

Plani im qe du ate realizoj eshte lidhja qe du ate krijoje me shqipetaret te cilet punojne dhe jetojne jashte vendit.

Po te kishit mundesi te zgjidhni ku do kishit jetuar?

Une e dua Shqiperinë, e dua Kukesin, gjithcka të vendit tim te krijuar nga natyra por nuk e dua korrupsionin edhe padrejesine, sjelljet e njerezve me detyrojne qe une te shkepus dicka nga shpirti pamje te paharrueshme te qytetit dhe vendit tim dhe te largohem ne cilindo shtet qe ka drejtesi dhe dinjitet per njerezin.I adhuroj shtetet qe respektojne njeriun edhe njerezit qe respektojne shteitn.

E lexoni revisten ne shqip Dituria qe botohet ne skandinavi, cfare mund ten a thoni per te?

Eshte nje revistë që më pelqen sepse te njeh me vlerat artistike te arrira nga shqiptare te fushave te ndryshme. Gjej shumë informacione dhe ka vlera njohese, sidomos per brezin e ri. Dituria eshte nje tribune ku bashkatdhetaret shprehin mendimet dhe pikpamjet tyre.

 


Faqe 6 nga 47

Newsflash

Lexues të nderuar të faqës së Qendres Kulturore Shqiptare  “Migjeni” në Borås, duhet tu lajmërojmë se sot  Hackeret na kanë sulmuar faqën dhe për disa orë faqja ka qenë jashtë sistemit, por ne jemi duke punuar intezivisht që faqja të jetë funksionale si më parë.

Ju mund ta përdorni  faqën por ka vështirësi  në përdorimin e saj.

Ju kërkojmë falje për këtë!

Administratori i faqës