Linditë RAMUSHI DUSHKU:SHPIRTI I ÇILTËR I POETES DIJANA TOSKA

kopertina

Linditë RAMUSHI DUSHKU:

SHPIRTI I ÇILTËR I POETES DIJANA TOSKA

 “Nganjëherë krejt arkitektura e kujtimeve

Kështu fillon ky vëllim poetik, që të dërgon në një lexim me plot ëndje. Për mallin, për gjërat që njeriu i lë pas, derisa jeta ecë. Jeta ecë me çfarëdo hapi që të nisesh. Malli do të lundrojë gjithmonë me ne. Nëpër poezitë e këtij vëllimi poetik, vallëzohet, poezia është e gjallë, ajo jeton bashkë me ndjesinë e lexuesit. Poezia e Dijanës është sikur të dëgjosh muzikë, madje si ajo e Danubit blu. Të fton në vals duke e risjellë para syve gjithë atë kolor ndjenjash, historitë përmes fjalës që Dijana Toska e thurr me plotë jetë.

Gjokë Dukaj fitues i çmimit vjetor të Komunës së Tuzit

Kristijan Dukaj

Gjokë Dukaj fitues i çmimit vjetor të Komunës së Tuzit

Ai, u shpreh i kënaqur nga fakti se përfaqësuesit e pushteti vendor kanë vlerësuar punën dhe angazhimin e tij shumë vjeçar jo vetëm në fushën e gazetarisë, por edhe punën frytdhënëse në ruajtjen dhe kultivimin e vlerave të trashëguara si dhe në krijimin e vlerave të reja në fushën e publicistikës dhe të produksionit.

Dy poezi nga Viron Kona

Dy poezi nga Viron Kona

Ç`ti bëja moj nënë!

Porositë moj nënë,
një për një  m`i dhe, 
po kësaj  zemrës sime,
një fjalë pse s`i the?

Ç`ti bëja moj nënë,
kur erdhi si erë,
unë isha pulëbardhë,
ai ishte skifter!
Ç`ti bëja moj nënë,
kur ecja me nge,
më doli te shtegu,
më hodhi rrufe!
Mendjen se ç`e humba,
rreth e rreth vija,
të fshihesha te ftoi,
apo te qershia?
Atje tej ca vreshta,
pranë ullinj, kajsi, 
s`dija ku të fshihesha,
në pyll a ku ta di !
S`kuptova se ç`bëra,
s`mora vesh ku shkova,
veç te krahët e djalit,
s`di si përfundova.
Pastaj të dy bashkë,

FALMNDERIT QKSH ”MIGJENI”- MIRË SE ERDHE BABADIMËR

babadimri ne borås

        FALMNDERIT QKSH ”MIGJENI”- MIRË SE ERDHE BABADIMËR

-me rastin e pritjes së Vitit të Ri dhe Krishtlindjeve në Borås dhe Lidköping të Suedisë

Këtë vit u pa më së miri se sa aktiv janë mergimatrët shqiptar dhe se sa ata kujdesen që edhe me të vegjlit të ndihen të lumtur dhe se me të vertetë dikush mendon dhe angazhohet për ta.
Në ditë e fundit të dhjetorit respektivisht me 15 dhjetor Qendres kulturore shqiptare ”Migjeni” me seli ne Borås u organizua pritjen e Vitit të Ri dhe të Krishtlindjeve voglushëve shqiptar, të cilët jetojnë në këtë qyetet dhe qytetet për rreth.

SHQIPTARËT NË QYTETIN BORÅS

boras stad

SHQIPTARËT NË QYTETIN BORÅS

Në qershor Borås feston ditëlindjen e tij!

Nga festimi i ditës së themelimit të qytetit Borås

Disa vjet më vonë qyteti fitoi një privilegjet me të cilën iu dha e drejta për të blerë dhe shitur mallra në tërë Suedin. Ishte kjo privilegje që hodhi themelet që Borås të fitojë të drejtën e tregëtisë së lirë.

ME POETEN XHEVRIJE NIMANI

Gjin Musa

ME POETEN XHEVRIJE NIMANI

 Te keshe kujdesin per femijet eshte hynore,po aqe hynore na paraqitet poetja brilante Xhevrije Nimani me krijimet e saja shume interesante kushtuar femijeve.

Nji poete qe nuk le ne harres femijet,ka shpirtin e humanizmit,ka dashurin per dallendyshet qe rriten,i do femijet te rriten te zgjuar e plot dije.

Gladiola Jorbus:Rëndësia e ujit ndër shekuj

Nga Gladiola Jorbus

Rëndësia e ujit ndër shekuj

   71% e sipërfaqes së planetit Tokë është e mbuluar me ujë (acqua, agua, eau, water, voda, nero, su, wasser) etj., dhe një formulë kimike e ngulitur tek të gjithë H2O.

Në kohën e Hamurabit (1700 p.k.), Eufrati konsiderohej hyu kryesor. Në epokën Biblike, lumi Jordan u vlerësua i shenjtë. Në brigjet e tij u zhvilluan shumë ndodhi domethënëse: Naaman, udhëheqësi i ushtrisë siriane u shërua nga lebra pasi u zhyt 7 herë në ujërat e Jordanit; ky lumë u ndal kur e kaluan izraelitët; Jezusi u pagëzua në këto ujëra nga Gjon Pagëzori.Egjiptianët e vjetër e konsideronin lumin Nil një perëndi.

Gladiola Jorbus:Me sytë nga qielli

Gladiola Jorbus

                                                              Me sytë nga qielli

Edhe pse të gjithë, të thonë se e kuptojnë atë që po përjeton, ti ndihesh i vetëm në botë. Edhe nëse i ke kaluar të 30-tat, edhe nëse ke një fëmijë të mrekullueshëm, edhe nëse ke një partner mirëkuptues, një motër të dhembshur, një nënë fisnike dhe një batalion të tërë me miq e të afërm fantastikë, të cilët të shtrëngojnë fort e të falin  ngrohtësi pa fund; ti sërish ndihesh vetëm.