“ME SYTË E ËNDJES” TË LINDITË RAMUSHI DUSHKU

Lindite

Sokol Demaku

                 “ME SYTË E ËNDJES” TË LINDITË RAMUSHI DUSHKU

  -përmbledhje poetike në 96 faqe, botuar nga Shtëpia botuese Beqir Musliu Gjilan

Autorja edhe si e re është marrë me krijime letrare kryesisht me poezinë dhe si duket shpirti i saj krijues ka gjeturë vetën e tij në vargun  poetik dhe rrugën e vargnimit të vargut lirik sot. Por duhet thënë edhe ate se poezia është ajo gjini e cila  nuk njeh moshë, por se janë emocionet ato të cilat lindin te vet krijuesi për vargun poetik.

Cikël me poezi nga Sokol Demaku

Cikël me poezi nga Sokol Demaku

 

LISI I VJETËR

Qëndron krenar në sheshin përbri,

Në vete mban shumë histori.

Ai flet shumë, por nuk dëgjon,

Tregon shumë ngjarje nga koha jonë.

Ky Lis i vjetër mbi 100 vjeç

Më kujton shumë gjëra

Më kujton shumë njerëz.

Sa është mplakur Lisi,

Degët i janë varë,

Kristaq Turtulli: KARAMELET E KOSTELLOS SHOLLËS

KRISTAQ TURTULLI                                                  

KARAMELET E KOSTELLOS SHOLLËS

 tregim

Në përvjetorin e një feste fetare, që organizohej në qytetin M të shtetit fqinj, për nder të lindjes së një shenjtori të madh. Kostello Sholla nuk ndënji pa ua kënduar, duke qeshur e ngjeshur ua tha në fytyrë:

SIBORA HUDA, NË 10-VJETORIN E LINDJES,  PËRURON LIBRIN E 3-TË ME POEZi…

SIBORA HUDA, NË 10-VJETORIN E LINDJES,  PËRURON LIBRIN E 3-TË ME POEZi…

Nga: Prof.Murat Gecaj publicist e studiues

1.

Me atë buzëqeshje engjëllore dhe e veshur aq hijshëm, ajo kishte zënë derën e  hyrjes në sallë dhe ua jepte dorën e i falënderonte të gjithë, për ardhjen. Po kështu, veproi dhe me mua, që Siborën e takoja për herë të parë. Ndërsa vetëm kishim shkëmbyer mesazhe përmes Fb dhe ia dinim mirë njëri-tjetrit të dhënat jetësore, si dhe krijmtarinë e botimet. Sapo më pa, ajo m’u hodh në qafë e m’u drejtua: “Mirë se erdhe, xhaxhi Murat! Ja, kjo është mami dhe ai babi im…”.

BISEDË ME ZOTIN DAVID HELLSTEN

BISEDË ME ZOTIN DAVID HELLSTEN

(Misionar suedez në Durrës të Shqipërisë)

Liria është gjë e mirë, por kush bie në grackën e lakmisë - e cila mbizotëron në botëkuptimin perëndimor - prapë nuk është i lirë. Mos iu dorëzoni korrupsionit dhe lakmisë për para dhe pasuri: Shqipëria është më e pasur se ç’ka qenë. Liria është gjë e mirë, por kush bie në grackën e lakmisë - e cila mbizotëron në botëkuptimin perëndimor - prapë nuk është i lirë.

Ju lutem një prezentim të shkurtër për lexuesit tanë?

Profesioni i juaj?

Tani për tani jam mësues teologjie në Durrës, por trajnimi im është për pastor, dmth. drejtues kishe.

Çka ju shtyri ju të shkoni në Shqipëri?

BABADIMRI PREJ KOSOVE

babadimriBABADIMRI PREJ KOSOVE

Nga Sokol DEMAKU

Nuk ka vend ne bjeshkët e Kosovës që ka mbetur pa u mbuluar me dëborë.
Degët e bredhave dhe drunjët shekullor janë kacavarur nga dëbora.

Bjeshkët e Kosovës kanë shkëlqimin e diellit gjatë ditës, dhe të hënës dhe yjeve që vezullojnë gjatë natës dhe shëndrisin ato vende si në parajsë.
Cicërimat e zogjve nuk dëgjohen si më, anë e katër anë, ata janë strukur nën degët e bredhit të stolisur me dëborë, ku ngrohen dhe cicërojnë.
Edhe Shqipja merr hovin e saj në atë bukuri natyrore dhe noton me krahet e saja në hapsirën e kaltër qillore të maleve të larta ku sodit nga lart tokën arbërore edhe asaj i bëhet qejfi nga bukurit natyrore që ka ky vend.
Lumejt e kthjellët si loti çajnë malet me dëborë.