Nijazi Kastrati: Poezi për fëmijë

Nijazi Kastrati

BORË NË CUKEL

Bora mbuloi fushen

Malin e Cukelin,

Me shumë gëzim fëmijët

Vërshuan zabelin.

 

Për tu mbrojtë nga të ftohtit

Dhe erërat në Zabel,

Kishin vu kapela

Ndërsa fytin mbështjell.

 

Qeshnin të gëzuar

Rrëshqisnin në borë,

Disa skitë e tyre

I mbanin në dorë.

 

Kush me sajë e ski

Kush me rrëshqitëse bore,

Ndihmojnë njeri tjetrin

Kapen dorë për dore.

 

Kishin marrë në shtëpi

Tenxhere e spec,

Filluan menjëherë

Të bëjnë dordolec.

 

Pas nje kohe te gjatë

Sot janë të gëzuar,

U kishte marrë buzëqeshjen

Coronë e mallkuar!

 

DY KUKULLA

  

Një kukull të bukur

Në çantë e mbanë Norela,

Buzët ngjyrë të kuqe

Flokët kaqurela.

 

Veshur në fustan 

E bukur si Zana,

Norela i thot

Ti më jë shoqe Ana.

 

Çantën ngjyrë vjollce

Me një rrip të hollë,

Çdo ditë e hedh në krah 

Kur niset për shkollë.

 

Shkon në parashkollore

Me shumë shoqe tjera,

Dashuri e saj të ngrohë

Po sikur pranvera.

 

Kukullën time Ana

Veshur kuq e zi,

Do ia tregoj mësueses

Me çka luaj në shtëpi.

 

Flokët me kordele

E buzët e kuqe,

Vërtetë kukulla ime-thot

Duket si një nuse!

 

MBRET I KËNGËS JAM

  

Gjel kokoti mburrej

Të jetë ndër shpezë më i miri,

Mbi te në degë molle

Reagon bilbili.

 

Mos u mburr aq tepër

Ti more kasnec,

Se unë jam mbret i kënges

Nga mendja mos e heç.

 

Kënga e jote gjel

Lajmëron ditë të re,

Aty nga koteci 

Në mëngjes kur ia the.

 

Ndërsa kënga ime

Është e ëmbël mjaltë,

Me ëndje dëgjohet

Mëngjes apo darkë.

 

Sa shumë këngën time

E do gjithë njerëzia,

Eh, sa shumë gëzohem

Kur m’bashkohen fëmija!

 

E këndojmë së bashku

Këngën tonë magjike,

Të bukur janë çunat

Çupëzat simpatike!