Poezi për fëmijë të nxënësve të Shkollës 9- vjeçare " Pashko Vasa" , Shkoder

Shkolla 9- vjeçare " Pashko Vasa" , Shkoder

KEJSI MOLI

KL VIII

BLLOKU IM

Një fletë e bardhë mbi tavolinë ,

në kafaz një kanarinë ,

me mua nis e bisedon ,

merr lapin e më pikturon .

Në dritare po qëndroj ,

diellin po vështroj ,

marr një laps dhe një fletë,

se një poezi dua të shkruaj vetë .

Gjithë idetë dhe mendime ,

të çiltra dalin nga zemra ime ,

ku të gjithë fëmijët duan ,

dhe unë vazhdoj prap të shkruaj

KEJSI MOLI

KL VIII

SHKODRA IME

Shkodër moj Shkodër

Ku mꞌi ke ato lulet e tua

Po teatrin e Migjenin

ku mꞌi le

Po Drini e Kiri

ku shkuan ato që na rrethuan

Po peshku vallë po fle

Po ato muzetë ku mꞌi le

Me sa duket nuk don

të më tregosh

Ngaqë unë jam kurioze.

Po si të mos jem unë kurioze

Kur ti ditëlindjen ke sot

Jam bija jote moj Shkodër

Ti që më fale gjithë botën

Shkodra ime më e mira më je

Unë të dua kështu siç je

 

KEJSI MOLI

KL VIII

 

FJALA NËNË

 

Fjala nënë,fjalë e parë,

dhe kudo është e mbarë.

Fjalë me katër shkronja,

ku nëna është e jona .

Emër i shenjtë dhe i vërtetë,

që meriton kujdes dhe repekt

Nga të gjithë në këtë jet

Si një ogur i vërtetë

Me një fjalë bën fjali

me një nënë bën histori

historira dhe tregime

ja kushtoj mbretëreshës sime
 

ALESIA ULDEDAJ

KL VIII

GJAKMARRJA

Nga një gonxhe në një ferrë

nga një dritë në një terr

nga agimi në perendim

nga buzëqeshja në trishtim

Sꞌkam një emër, sꞌkam një vlerë

nuk dal dot nga ajo derë

qiellin e shoh vetem nga brenda

sꞌduroj dot më se u çmenda

Çdo ditë zgjohem me të njëjtën ndjenjë

kam një ëndërr, kam një shenjë

kam një shenjë në sytë e mi

por …nuk shoh kund Diell veç shi

Pse jam vetëm Pse sꞌkam shoqëri

Po pres një shpresë një shkëndinjë

kam një sëmundje që nuk shërohet

një boshllëk që kurrë nuk do të plotësohet 

 

ALESIA ULDEDAJ

KL VIII

 

FËMIJËRIJA

Mora një F si flutur

Për tꞌu ndier më e lumtur

Mora një Ë si ëndrra

për të udhëtuar si kënga

Mora një M si mëshira

për të krijuar mrekullira

Mora një I si imagjinata

Për tꞌu shijuar si çokollata

Mora një J si Jeta

Për tꞌu ditur e vërteta

Mora një Ë si ëmbëlsira

për tꞌu vërtetuar pafajsia.

I mblodha gjithë bashkë

në një sferë të vetme

I vura të gjitha

në një botë konkrete

U krijua fjala FËMIJË

dhe tanimë asgjë sꞌka rëndësi

 

ALESIA ULDEDAJ

KL VIII

 

PËR TY QË MË DHE JETË

Ndodhem në një vend të quajtur parajsë

ndodhem ne vendin që më fal jetë

në atë vend lumturia ime sꞌka masë

për mua është mrekullia e tetë.

Për mua je ëndërr lumturi

Je ndjenja më e bukur në botë dashuri

Ndodhem në vendin ku bota sꞌka kuptime

sepse unë ndodhem në kraharorin e nënës sime

Nënë ti je buzëqeshja e jetës time

Je ajo që më fal jetën çdo ditë

Për mua je një ndjenjë sublime

Ti je ajo që më plotëson në shpirt

Ti formon shkronjat e gjithë alfabeteve

ti përmbledh ujërat e gjithë deteve

ti je gjithë ëngjëjt je yjësia

ti je galaktika , je gjithësia

 

FATJONA QUKU

KL VIII

 

“BABI IM I SHTRENJT “

Dikur një vajze tꞌvogël

në mendje i kishte shkuar

Një poezi “lart në qiell

babit pë tꞌia “dërguar “.

“Babi im i shtrenjtë “

sa shumë më mungon

Veç një fotografi

portretin tënd më kujton

Pse ti ike nga kjo jetë

Pse kaq je larguar

Pse ajo sëmundje e mallkuar

paska qënë e pashëruar

Edhe në ëndërr kur të shoh

fytyrën dot sꞌta kujtoj

më vjen të ulëras me të madhe

se nuk dua ta pranoj …

Mami më thotë të deshti shumë

gjithmonë të mbajti pranë

Po çꞌmë duhet mua vallë

Kur asnji kujtim me ty sꞌe kam

Por jeta vazhdon …

Unë asnjëherë sꞌdo të harroj

Do tꞌmë mungosh babi im

derisa tꞌjetoj …

Tani po e mbyll,

por një gjë të premtoj

se nji ditë parajsa

përgjithmonë do na bashkoj…

Dua që këto vargje …

Mbi varrin tënd të jenë shkruar

Që të mbetet “

Dashuria e një vajze

për një baba, të paharruar

 

PAMELA GJEÇAJ

KL VIII

 

FAMILJA

Dashuria për familjen

nuk zëvendësohet me asgjë

sepse dashuria për familje

është Dashuria numër një.

Është qetësi e shpirtit

ku veç harmoni na sjell .

Është gjëja më e shtrenjtë

ku zemrën me gëzim na mbështjell.

Ne të gjithë duhet ta duam

sepse familja është mbështetja jonë e pare.

Është gjëja më e mrekullueshme

më e bukura që une kam pare.

Nuk kemi pse ta mohojmë

dhe po të nervozohemi

Ato përsëri do na dojnë

dhe me të metat tona do na pranojnë.

 

PAMELA GJEÇAJ

KL VIII

 

QYTETIN TIM E DUA KESHTU

Shkodrën qytetin tim

e dua me më shumë gjelbrim

Nuk duhet ta mohoj

mbeturina ngado shikoj

Nuk kemi trotuar për të kaluar

se shumica jane shkatërruar.

Lulishte të ketë më shumë

ku të shkoj të rri dhe une

Kafshë të pastreha

nuk kanë ku të qëndrojnë

Ejani me mua

le ti ndihmojmë

Nuk kemi vend ku të kalojmë

sepse vetë ne rregullat nuk i zbatojmë

Më ndihmoni të gjithë ju

se qytetin tim e dua kështu

 

RAJMONDA ÇEZMA

KL IX

 

DASHNI

Kjo fjalꞌ aq e madhe

kjo ndjenj aq e papame

E jeton për ditë

sepse në tꞌvërtetë ajo asht dritë

Nꞌtë nuk ka inat e hatermetje

po ka sacrific  e për të edhe terhekje,

ka besnikri e mirsi

jo tradhti e kryenaltsi

Ta merr mendjen tꞌban për vedi

tꞌban me mendu thell njashtu si deti .

Don me fjet e ajo nuk tꞌlen

don me hanger ajo tꞌushqen

Je i etun e tꞌjep me pi

njajo fjala Dashni

 

SIDORELA PEZERIJA

KL IX

 

MIQËSIA

O pëllumb,o pëllumb ,

eja ti këtu tek unë

do të tregoj një histori

që ka brnda dashuri

Por përpara më prmto

që askujt mos ia trego

janë vajza të mrekullueshme

e gjithashtu shumë të kuptueshme

Unë i dua porsi motra

dhe ia tregoj gjërat më të vogla

sepse për mua,janë gjithë bota .

Një miqësi e vërtetë është,

një thesar e vlerë në jetë

Dua ta pëshkruaj atë

por fjala sꞌka kuptim,

miqësia jonë thellë në shpirtin tim

Njëra- tjetren kurrë

nuk do ta harrojmë

dhe të lumtura gjithmonë

sëbashku do të jetojmë.

 

DONATILDA LUMI

KL IX

 

POEZI PËR FËMIJËT

Shpesh here fëmijët janë ato,

që të bëjnë të lumtur

Shpesh here fëmijët janë ato,

që të bëjnë të buzëqeshur

Shpesh here fëmijët janë ato,

që ju bëjnë që tꞌi largoni hallet,mërzirat .

Shpesh here fëmijët janë ato,

që të hapin një dritë jeshile

Fëmijët janë thesare që zor mund tꞌi gjesh.

Fëmijët janë gjithë universi

gjithë bota që na rrethon

Kur lind një fëmijë është si të thuash

kam gjetur një “mal me para “.

Fëmijët nuk krahasohen me asnjë gjë në botë.

Fëmijët janë buzëqeshje

Fëmijët janë ata që duhet ti edukojmë

Fëmijët janë pasardhesit tanë

Kur nuk ke një fëmijë

të duket vetja si një shtëpi pa çati

 

EVA PJETRI KL VIII

 

POEZI PËR PAQEN

 

Fjala paqe mund tꞌjetë e vogël

por kuptimi sa një mijë fjalë

Kur përmendim fjalen Paqe

edhe lufta duhet të ndalë.

Çdo njeri të shkojë veten

të gjykojë veten e tij

edhe paqen në jeten tone

do ta kemi gjithmonë në gji.

Njerëz të guximshëm falin veten

për tꞌlarguar armiqësi

sepse paqen kanë në zemër

dhe jetojnë në harmoni

Fjalën Paqe e adhuroj

Gjunjëzohem e bekoj

Më jep frymë sa të jem gjallë.

Më jep shpresë ,kur gjithçka ndal .