Agim Desku:Poezi

Agim Desku

MOS E LUAJ MBRETËRESHËN

Nëse nuk e di lojën e djallit

Mos luaj me mbretëreshë

Se e merr shah mat

S'ë duhet ferrit sërish për ta kërkue

 

Edhe pse është larg Itaka

I di si janë lujtë tragjeditë shekspiriane

 

Për të ma marr Trojën nga shpirti

E vërbuan Homerin në lojën e shahut

 

Edhe sa kohë përfundon loja e djallit

Vallë mos e kanë prangos mbretëreshën e tokës

 

Pse kaq lojna t'dreqit luhen mbi fatin tonë

Gjuha ime dhe e engjëjve ngjajnë me perënditë

 

S'kanë vdekur zotnat sot

Për t'u sharë luftëtarët e lirisë

Që kanë sjell ura bashkimi

Për të ecur të lirë

Udhës se Kombit

 

Nuk luhet shah me dreqin

kur nuk e di lojën e tij

 

Nuk ecët duke shkelur

mbi gjakun e bijëve të mi

Veç nëse do të jesh mallkim i lirisë

 

Kjo tokë çdo ditë çel trëndafila

pranë varreve të luftëtarëve

Dhe roje i bëhemi në stuhi e acar

Për veprat e tyre të shkruara me ar

 

Sot jetojmë edhe për nesër

Me aromën ma të bukur

të trëndafilave të lirisë

 

Natë e ditë janë nëpër beteja

Bijtë e mi ma të mirë të Shqipnisë.

 

 

K  O  S  O  V  Ë

 

E di Kosovë

Në mua je e hidhëruar

Pse s'kam fuqi

Edhe ëndërr

Më të ba Shqipni

 

Nëse do ishte gjallë

Ali Podrimja

Kishte thënë të njëjtën fjalë

Sërish Kosovë

Je gjaku im që nuk falët

 

Unë s'di çfarë të them si ti poet

 

Më mirë të kisha lindur

në një kohë tjetër

Ndoshta plagët e shpirtit

Nuk më kishin rënduar

Kaq shumë si sot

 

Edhe sytë e atdheut

Nuk do të ishin vërbuar

 

E di Kosovë

Në mua je e hidhëruar

Pse s'kam fuqi

Edhe ëndërr

Më të ba Shqipni

 

Më kupto atdhe

Sa herë në mendje

më je

 

Ka kohë kur harruam

Lashtësinë

Edhe ëndrrën për lirinë

E harruam edhe Fishtën

Bashkë me Shqipninë

 

Sot

disa më kërkojnë

të iku

Pa lamtumirën tënde

Atdhe

 

Të gjitha rrugët

Më janë udhëkryqe

Të perandorëve

 

Se nuk i shihni

Pasi keni sy

Të demonëve

 

Kosovë

Ke ecur ferrit

Të pesë shekujve

Dhe asnjëherë nuk ke rënë

Për vdekje

 

Edhe sot

Si çdo mot

Njeri-tjetrit

I dalim zot.

Image
a