Eralieva Umutkan Polotovna:Poezi

(Biografia)

Eralieva Umutkan Polotovna është anëtar e Unionit Kombëtar të Shkrimtarëve të Republikës së Kirgistanit, Unionit të Gazetarëve të Kirgistanit, Unionit të Shkrimtarëve të Amerikës së Veriut, Shoqatës Krijuese Euroaziatike (Londër). Përfaqësuese e Organizatës Ndërkombëtare të Shkrimtarëve dhe Artistëve të Barcelonës CIESART në Kirgistan. Anëtar i Platformës Ndërkombëtare Letrare Eliasshagar World në Maqedoni. Akademiku i Akademisë ALEGRO në Brazil. Redaktor letrar i revistës elektronike në gjuhën angleze "Kavya Kishore " (Bangladesh). Fitues i më shumë se 110 çmimeve ndërkombëtare. Poete, shkrimtare, publiciste. Autore e dhjetë librave. Nënë e 4 fëmijëve.

 

Eralieva Umutkan Polotovna (Kirgistan)

 

Lumturia ka ardhur Vonë

por lumturia ka ardhur:

- Unë do t'ju tregoj sekretin tim, mënyrën time.

Ajo thotë lumturinë, duke më marrë kyçet e dorës,

- Unë dua t'i tremb ëndrrat "të plogëta".

Gjithçka dukej se u shpërnda ashtu siç duhej.

Dhe unë isha i vetmi që u la jashtë,

Pavarësisht se çfarë pyeta, nuk e kisha çelësin…

Ëndrra nuk u realizua, ishte në dyshim.

Jeta është si gunga e devesë, dhe është e vërtetë,

Jeta si një skifter i egër, pastaj si një bilbil.

I ktheva ndjenjat e mia në akull, u bëra kaq blu,

Nuk besoja te njerëzit, në një përrallë magjike.

Fati na shoshiti nëpër sitë,

Nuk pushova së munduari dhe fitova forcë.

Nga ditët e këqija, mbetet vetëm inati,

Ditët e mira kaluan si një përrallë,

Por pa gjatësinë.

Një vrimë në fund - shpresa është bosh,

I kam korrigjuar të gjitha të metat e jetës sime.

Dhe sado që durova vuajtjet,

E prita lumturinë, por pa duartrokitje.

Nuk hoqa dorë nga përpjekjet e mia, edhe pse isha e trishtuar,

Vuajti në poshtërim, dhimbje dhe zemërim,

Për fat të mirë, jeta ndryshoi - ka ardhur momenti,

Ka ardhur lumturia, jo lotët e pikëllimit.

Mëngjesi pas natës kthehet përsëri,

Bari i tharë i mallit është djegur,

Ka ardhur lumturia, pa të meta, pa krimba,

Me gjithë hallet, shpirti dhe zemra ime gëzohen dhe luajnë.

Vetëm pacienti fiton në jetën tonë

Kush beson në qëllim, ecën me besim,

Kthehesh në një cep, të pret një fitore,

Qielli nuk bie gjithmonë shi gri,

Lumturia mund të vijë papritur.

 

GUAYAN

(Mali, i cili ndodhet në qytetin Aidarken)

Bluja e qiellit, pa të meta,

Mbështetur nga malet Guayan.

Lartësitë shkëmbore të Aydarken,

Jeto përgjithmonë në zemrën time.

I uroj Atdheut shumë mirësi

Kur lutem, pyesni gjatë gjithë kohës:

-Toka ime le të jetë e begatë,

Pa telashe, tronditje, lutem për këtë.

Unë dua që Kirgizët të jetojnë me shekuj,

Unë dua që njerëzit të jenë të shëndetshëm.

Dhe në këtë Atdhe të shenjtë,

Do të kishte një bollëk. pashë folenë e shqiponjës,

Dhe është fort në kujtesën time,

Në shpatet e maleve madhështore,

E mbaj mend folenë nga vitet e adoleshencës.

Unë jam plot me shpresa të mira,

Mendimet fluturojnë lart e poshtë,

I admiroj lulet shumëngjyrëshe

Dhe bukuria pa fjalë.

Dhe është ngritëse

Dua të kap momentin

Oh, sa sekrete ka mbi gurët e tu.

Malet Guayan, po ju jap një varg.

 

UJI ËSHTË BURIMI I JETËS

(Akullnajat janë një burim natyror i Kirgistanit)

Malet e atdheut tim

Në krye të akullnajave

Ato janë si të lyera

Ato janë perla.

Malet sikur janë ngjitur,

Afër qiellit, afër reve.

Malet janë të pandryshueshme

Më pëlqen - ata janë kaq të lartë.

Akullnajat janë një mjedis,

Ato janë të lehta për shpirtin!

Malet kanë mendje

Mendimet janë si të moshuarit.

Akullnajat në krye

Nëse ekzistojnë, ka jetë!

Qëndroni si lume akulli

Nuk mund të ndahemi.

Prandaj, është e nevojshme

Të mbrojmë mjedisin tonë

Vlerësoni dhe njihni të vërtetën:

Ne do të jemi në telashe pa to.

Fatkeqësisht, ne nuk dëgjojmë.

Ne shfarosim Tokën-Nënën.

Si mundemi ne në këtë jetë

Gjëja kryesore është të mos vini re?

Akullnajat janë të përjetshme

Të gjithë duhet të kursejnë ujin

Në fund të fundit, burimi nuk është i pafund

Ne nuk mund të sjellim telashe!

Image
e